Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Οι Ελβετοί αυστηροποιούν τη νομοθεσία για την παιδοφιλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ψήφισαν πρωτοβουλία που απαγορεύει διά βίου την εργασία παιδόφιλων με παιδιά.

Οι Ελβετοί σκλήρυναν τη στάση τους απέναντι στους παιδόφιλους, αποδεχόμενοι την Κυριακή με δημοψήφισμα μια πρωτοβουλία που απαγορεύει διά βίου στα πρόσωπα αυτά να εργάζονται με παιδιά.

«Αισθάνομαι ανακούφιση. Φοβόμουν πολύ ότι δεν θα περνούσε», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι RTS μία από τις προέδρους της ένωσης Λευκή Πορεία, η Κριστίν Μπουσάτ, που ήταν από τους πρωτεργάτες της κίνησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι Ελβετοί είπαν με ποσοστό 63,5% «ναι» στο σχέδιο, στο οποίο ήταν αντίθετη η κυβέρνηση. Όλα τα καντόνια ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

Το κείμενο που εγκρίθηκε την Κυριακή από τους Ελβετούς προβλέπει πως όποιος καταδικάζεται για σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού ή ενός εξαρτώμενου προσώπου θα στερείται διά βίου το δικαίωμα να ασκεί επαγγελματική ή φιλανθρωπική δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαφή με ανήλικους ή με εξαρτώμενα πρόσωπα.

Το κοινοβούλιο δεν είχε αποφανθεί συμβουλευτικά, όμως η κυβέρνηση είχε αντιτεθεί στο σχέδιο, εκτιμώντας ότι ένας νόμος που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ το 2015 αναφέρεται στο ίδιο θέμα. Υποστήριξε επίσης πως η πρωτοβουλία ποινικοποιεί τον εφηβικό έρωτα.

«Το θέμα αυτό θα διευθετηθεί στον εφαρμοστικό νόμο», σύμφωνα με την επιτροπή της Λευκής Πορείας, που υπογραμμίζει πως η πρωτοβουλία έχει στόχο τους παιδόφιλους και όχι τους εφήβους.

Η επιτροπή είχε εκτιμήσει επίσης πως ο νόμος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο δεν είναι αρκετά αυστηρός, καθώς προβλέπει αναγκαστική επαγγελματική απαγόρευση μόνο για δέκα χρόνια και μόνο έπειτα από μία ελάχιστη ποινή έξι μηνών.

Μεταξύ των συμπροέδρων της πρωτοβουλίας βρίσκονται εκπρόσωποι κομμάτων της δεξιάς και του κέντρου. Η ένωση ελβετική Λευκή Πορεία δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 από μια ομάδα γονέων σοκαρισμένων από την πραγματικότητα της εγκληματικότητας σε σχέση με το παιδί οι οποίοι εκτιμούν πως η παιδοφιλία δεν θεραπεύεται.

Το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία επιτρέπει τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για ένα κείμενο, δεδομένου ότι οι υποστηρικτές του έχουν συγκεντρώσει τον αριθμό των υπογραφών που προβλέπει το σύνταγμα. Για ένα δημοψήφισμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο απαιτείται η συγκέντρωση 100.000 υπογραφών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.