Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ονειρεύονται τα ζώα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ήδη από την αρχαιότητα ο φιλόσοφος Αριστοτέλης στο έργο του «Περί ύπνου και εγρηγόρσεως» εξηγεί ότι δεν βλέπουν όνειρα μόνο οι άνθρωποι, αλλά και όλοι οι ζώντες οργανισμοί στη γη, το νερό και τον αέρα. Οι σύγχρονοι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Σταγειρίτη αποδεικνύοντας ότι τα ζώα βλέπουν όνειρα.

Οι πρώτες μελέτες για το αν τα ζώα ονειρεύονται ή όχι, άρχισαν στη δεκαετία του 1960. Το 1965 οι επιστήμονες έγραψαν σε σχετικά περιοδικά μελέτες που αναφέρουν ότι και τα ζώα όπως οι άνθρωποι έχουν το στάδιο ύπνου REM (rapid eye movement) - πρόκειται για το πέμπτο στάδιο του ύπνου που διακρίνεται από τη γρήγορη κίνηση των ματιών και αντιστοιχεί στον λεγόμενο ελαφρύ ύπνο.

Ο νευρολόγος κτηνίατρος Adria Morrison παρατήρησε ότι οι γάτες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους κινούνται και συχνά μοιάζουν σαν να κυνηγούν ποντίκια, ενώ παρόμοια δραστηριότητα παρατηρήθηκε και στους σκύλους.

Οι επιστήμονες εκτός από την παρατήρηση χρησιμοποίησαν και ανώδυνες ηλεκτρικές και χημικές μεθόδους για να ερευνήσουν αν τα ζώα ονειρεύονται. Το 2007 ερευνητές από το πανεπιστήμιο MIT στις ΗΠΑ, έκαναν πειράματα σε αρουραίους καταγράφοντας τις δραστηριότητες των νευρώνων τους στο τμήμα του εγκεφάλου τους που ονομάζεται ιππόκαμπος και στο οποίο γίνεται η κωδικοποίηση των αναμνήσεών τους.

Οι επιστήμονες ηχογράφησαν τη δραστηριότητα των νευρώνων των αρουραίων, ενώ έτρεχαν στους λαβυρίνθους τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες είχαν την ίδια ακριβώς κινητικότητα και κατά τη διάρκεια του ύπνου των ζώων αυτών.

Οι μελετητές διαβεβαιώνουν ότι οι έρευνες αποδεικνύουν ότι όπως ακριβώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στον ύπνο τους το ίδιο κάνουν και γάτες, πουλιά, ποντίκια και άλλα ζώα.


Πηγή http://www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.