Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η πόλη-φάντασμα της κινεζικής άνθισης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επαύλεις μένουν άδειες, πόλεις μένουν έρημες - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι ντόπιοι την αποκαλούν «Πόλη των Νεκρών» και όχι άδικα. Πρόκειται για μια περιοχή- φάντασμα χωρίς κατοίκους στην κινεζική πόλη Beihai. Περισσότερες από εκατό επαύλεις, που χτίστηκαν πριν από έξι χρόνια για τους κατοίκους της πόλης, παραμένουν άδειες δημιουργώντας ένα σκηνικό απόλυτης εγκατάλειψης.

Οι βίλες χτίστηκαν για να στεγάσουν την ανερχόμενη τάξη των πλουσίων της πόλης που, όπως ήλπιζαν, θα επένδυαν στο real estate και θα ενδιαφέρονταν για τις κατοικίες αυτές, πολλές από τις οποίες αποτιμώνται σε περίπου 350.000 ευρώ.

Οι Κινέζοι πολίτες, σημειώνει η Daily Mail, δεν επιτρέπεται να επενδύουν στο εξωτερικό κι έτσι υπήρξε μια «έκρηξη» στην αγορά κατοικιών καθώς οι εύποροι Κινέζοι αναζητούσαν επενδύσεις για τον πλούτο τους.

Έτσι χτίστηκαν ολόκληρες πόλεις με ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, λεωφόρους και πάρκα. Δεν είναι ωστόσο σπάνιες
οι περιπτώσεις που οι πόλεις αυτές έμειναν χωρίς κατοίκους και μετατράπηκαν σε άψυχες «νεκρές ζώνες» λόγω της απόστασης που τις χωρίζει από τα πόλεις με εμπορική δραστηριότητα.

Ορισμένοι εργαζόμενοι που κερδίζουν περίπου 2 δολάρια την ημέρα, επένδυσαν τις αποταμιεύσεις… τριών γενεών για να αγοράσουν τα σπίτια αυτά αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν καθώς είναι πολύ μακριά από το κέντρο των πόλεων. Έτσι, μένουν χωρίς κατοίκους.

Οι περισσότεροι ελπίζουν πως η αύξηση στην αξία των ακινήτων σημαίνει πως η επένδυση θα αξίζει το ρίσκο, παρότι δεν μπορούν, από οικονομικής άποψης, να ζήσουν μέσα στα σπίτια που αγόρασαν. Άλλοι ωστόσο επισημαίνουν την έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κίνα και προειδοποιούν για φούσκα αδιάθετων ακινήτων.

Για κάποιους ο εκσυγχρονισμός της Κίνας θεωρείται «η μεγαλύτερη ιστορία αστικοποίησης που είδε ποτέ ο κόσμος » και εκτιμούν πως πόλεις όπως αυτή θα γίνουν κάποτε μητροπολιτικά κέντρα που θα ανθίζουν.

Αυτό μένει πάντως να αποδειχθεί. Σύντομα πάντως οι επαύλεις στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα χρειάζονται πολλά χρήματα για τη συντήρησή τους.

«Είναι μία τρέλα- χτίζονται σπίτια για να μένουν άδεια!», δηλώνει ένας ντόπιος που μένει σε ξύλινη καλύβα…

Δείτε τις φωτογραφίες




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.