Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Κυνηγώντας το γερμανικό όνειρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο νέοι Έλληνες μετανάστευσαν για να βρουν την τύχη τους.

Προορισμός για τις παλιότερες γενιές οικονομικών μεταναστών, αλλά και για τις νέες είναι η Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει αρκετούς Έλληνες να αναζητήσουν την εργασιακή τύχη τους στη χώρα, καθότι η εδώ ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. Μαζί με αυτή ψάχνουν και. το όνειρο.

Το εξωτερικό είναι η λύση για πολλούς νέους Έλληνες. Κάποιοι επέλεξαν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Βρετανία και άλλοι τη Γερμανία. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με κατεβασμένο το κεφάλι. Οι λόγοι πολλοί. Είτε δε βρήκαν τον παράδεισο που ονειρεύτηκαν, είτε δεν πήγαν κατάλληλα προετοιμασμένοι, είτε πάλι γιατί δεν είχαν τη στήριξη που χρειάστηκαν. Κάποιοι όμως τα κατάφεραν και παρέμειναν.

«Γιατί ο Γιάννης δουλεύει χωρίς μισθό» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Μ. Σάββατο το Spiegel και το διαβάζουμε και στην ηλεκτρονική έκδοση της «Deutsche Welle». Η ιστορία ενός 32χρονου, χρόνια άνεργου, που κατάφερε κάποια στιγμή να βρει μια δουλειά 400 ευρώ, επιδοτούμενη από την ΕΕ. Η γραφειοκρατία, όμως, τον εμπόδιζε για μήνες να πάρει και αυτά τα λίγα χρήματα. Ο νεαρός Γιάννης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένας από το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην Ελλάδα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ που χρησιμοποιεί το Spiegel.

Χιλιάδες άλλοι νέοι, οι περισσότεροι με πολλά προσόντα, επέλεξαν να μεταναστεύσουν και το γερμανικό Μέσο μίλησε με δύο από αυτούς.

«Κάνω το κάτι παραπάνω»

Η 28χρονη Θεσσαλονικιά Αναστασία Χατζοπούλου σπούδασε τουριστικές επιχειρήσεις, εργάστηκε επί χρόνια ως ξενοδοχοϋπάλληλος με καλές απολαβές. Όλα αυτά προ κρίσης. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατάσταση δυσκόλεψε αισθητά και πριν δυόμιση χρόνια στην Κολωνία σε συγγενείς της, που ζουν εκεί επί 23 έτη. .Η μητέρα της που δε γνώριζε τη γερμανική γλώσσα επέλεξε την Κύπρο, αλλά η Αναστασία μέσω του θείου της κατάφερε να βρει γρήγορα δουλειά σε ένα ελληνικό εστιατόριο και πλέον θέλει να σπουδάσει εκεί και δημόσιες σχέσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν άφησα την Ελλάδα και ήρθα στη Γερμανία το έκανα καθαρά για οικονομικούς λόγους. Πλέον δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι. Εννοείται ότι έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά η Γερμανία εμένα προσωπικά μου έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Η γαστρονομία είναι το επάγγελμά μου, αλλά πλέον κατάλαβα ότι θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό και η Γερμανία με βοηθάει σε αυτό τον τομέα. Δηλαδή μπορώ να σπουδάζω, έχω την οικονομική δυνατότητα να σπουδάζω και να δουλεύω συγχρόνως» εξηγεί η Αναστασία.

«Να το ψάξουν»

Δουλειά με σπουδές επιχειρεί να συνδυάσει και ο νεαρός Πατρινός Διονύσης Μπονάνος, ο οποίος από τον περασμένο χρόνο βρίσκεται κι εκείνος στην Κολωνία Με επαγγελματική εμπειρία ως κοινωνικός λειτουργός στην Πάτρα, κατάφερε εύκολα και γρήγορα μέσω διαδικτύου να βρει δουλειά σε μικτό ιδιωτικό σχολείο που δέχεται και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έκανε την αίτηση και εντός δύο ημερών έλαβε απάντηση και μάλιστα θετική. Αρχικός στόχος του ήταν να κάνει ένα Master στην ειδική αγωγή. Μιλώντας ικανοποιητικά τη γλώσσα ξεκίνησε να εργάζεται, παρότι οι μεταπτυχιακές σπουδές του έχουν καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατίας

Η συμβουλή του προς τους νέους Έλληνες που ενδιαφέρονται να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό είναι «να το ψάξει κανείς από την Ελλάδα. Να μην έρθει εδώ και την επόμενη ημέρα να ψάξει για δουλειά. Ναι μεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ανοιχτές οι πόρτες, δεν μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες».

Ο Διονύσης θαυμάζει την γερμανική οργάνωση και την εξειδίκευση που υπάρχει στον τομέα του, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα της δουλειάς όπως λέει. Γι' αυτό και παρότι δεν αντίκρισε τον. παράδεισο, προσαρμόστηκε ευκολότερα απ' όσο περίμενε.

Τόσο για το Διονύση, όσο και για την Αναστασία τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καθημερινότητα εκτός δουλειάς:

«Δεν το συζητάω, δεν είναι σαν την Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχω φίλους που τους έχω δεκαπέντε χρόνια, εδώ έχω φίλους που τους έχω δυόμισι χρόνια. Είναι βέβαια και αυτό σημαντικό, δεν έχω παράπονο. Και η οικογένεια φυσικά στην Ελλάδα. Πολύ δύσκολα» τονίζει με έμφαση η Αναστασία. Η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια και για τους δύο είναι καθημερινή μέσω ίντερνετ και τηλεφώνων. Για την Αναστασία μια επιστροφή στην Ελλάδα μοιάζει πολύ μακρινή προοπτική. Στα πιο άμεσα σχέδια είναι μήπως και η μητέρα καταφέρει να έρθει στη Γερμανία.

Όσο για τον Διονύση: «Στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει πως όταν τα πράγματα στην Ελλάδα επανέλθουν σε επίπεδα που μπορεί κανείς να ζήσει άνετα, όχι μόνο οικονομικά, πιστεύω ότι θα γυρίσω».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.