Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Κ. Μαρκόπουλος: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός των διαβητικών από την ενίσχυση Νέων Αγροτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με θέμα τον αποκλεισμό των διαβητικών από την ενίσχυση των νέων αγροτών.

Με την υπʼ αριθμ. 26984/20-12-2013 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με Αρ. Φύλλου 3255, προκηρύχτηκε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, βάσει του οποίου θα διατεθούν στους δικαιούχους 140.000.000 ευρώ, ως παροχή κινήτρου προκειμένου η Πολιτεία να διευκολύνει την έναρξη επιχειρηματικής, αγροτικής & κτηνοτροφικής, δραστηριότητας νέων γεωργών ή κτηνοτρόφων στην ελληνική ύπαιθρο.

Οι υποψήφιοι προς επιδότηση θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τους φακέλους της υποψηφιότητας τους, από τις 18 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου 2014. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν όσοι είναι 18 έως 40 ετών, είναι μόνιμοι κάτοικοι ορεινής περιοχής ή «μειονεκτικής δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας και Οικισμού, ή άλλης δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους».

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολύ θετική.
Όμως, στην παράγραφο Γ. 3. δ. της Υπουργικής Απόφασης αναφέρεται ρητά πως «όσοι λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%» εμπίπτουν στην κατηγορία των «μη επιλέξιμων υποψηφίων».

Με την παρούσα Ερώτηση επισημαίνουμε την αστοχία του συγκεκριμένου αποκλεισμού διότι το γεγονός ότι κάποιος νέος είναι ΑΜΕΑ με ποσοστό ίσο ή ανώτερο του 67% δεν σημαίνει αυτομάτως πως δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά με την γεωργία ή να ασχοληθεί με αγροτικές εργασίες. Ένα τρανταχτό παράδειγμα εξαίρεσης είναι οι πάσχοντες από νεανικό διαβήτη Τύπου 1, οι οποίοι είναι απολύτως ικανοί για να τελέσουν γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

  • Θα εξαιρεθούν από τους μη επιλέξιμους υποψηφίους, οι πάσχοντες από νεανικό διαβήτη Τύπου 1;
  • Θα επανεξεταστεί στο σύνολο της η λίστα των κατηγοριών ΑΜΕΑ με ποσοστό ίσο ή ανώτερο του 67%, ώστε να αρθούν και άλλες αδικίες αποκλεισμού νέων ανθρώπων από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Νέων Αγροτών;
  • Να δοθεί η αναθεωρημένη λίστα στην δημοσιότητα και να ενημερωθεί η Βουλή.

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.