Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Μπορεί η νηστεία να βελτιώσει την ψυχολογία μου;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η νηστεία όπως κάνει πολύ καλό στη σωματική μας υγεία. Το οφέλη της όμως αφορούν και την ψυχική.Η νηστεία ίσως κάνει καλό όσον αφορά την ένταση με την οποία απολαμβάνουμε κάτι το οποίο είχαμε στερηθεί για καιρό (κάπως βιοχημικό και πάλι). Στην ψυχική υγεία τα πράγματα είναι πιο διαλεκτικά καθώς τα θρησκευτικά τελετουργικά γενικά έχουν να κάνουν με συμπυκνώσεις και αφαιρέσεις γεγονότων και φαινομένων: Είναι δηλαδή συμβολοποιήσεις.

Ο καθένας που υιοθετεί μια συμβολική συμπεριφορά μπορεί να το κάνει για διάφορους λόγους:

α)να εμπλακεί σε μια ευρύτερη ομάδα

β)να δικαιολογήσει την θρησκευτική του επιλογή [πολλές φορές μια διαδικασία μύησης μας κάνει να αξιολογούμε θετικότερα το σώμα ιδεών στο οποίο ομνύουμε]

γ)η περιέργεια [όταν κάποιος το κάνει για πρώτη φορά].

δ)η συνήθεια [για όσους είναι από θρησκευόμενες οικογένειες]

ε)το θρησκευτικό συναίσθημα [η γνώση του συμβολισμού και η ταύτιση με τη διαδικασία που συμπυκνώνει].

Ίσως υπ'αυτό το πρίσμα να κάνει καλό στην ψυχική υγεία η νηστεία ως ένας συμβολισμός σ'αυτούς που θέλουν να ταυτιστούν με κάτι που μοιάζει καλό επειδή ταιριάζει στα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με ένα συντονικό τρόπο: Δηλαδή προσεγγίζει την ηρεμία. Κακό ίσως κάνει, από πλευράς καταπίεσης, σ'αυτούς που την υιοθετούν ως προληπτική πρακτική "για να μη πεθάνουν αιώνια", "για να μην βρωμίσει η ψυχή τους", "για να μην είναι σαν όλους τους άπιστους και αμαρτωλούς". Ο A. Constant, καθολικός ιερωμένος του 19 αι., είπε:

"Τα δώρα που προσφέρονται δωρεάν, δεν αντικαθίστανται από τιμωρίες αν τυχόν τα αρνηθούμε".



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.