Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Φουκουσίμα, τρία χρόνια μετά...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ιαπωνία δεν ξέχασε την τραγωδία του 2011, η οδύνη παραμένει - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι φωνές σίγησαν, κεφάλια σκυφτά, χέρια ενωμένα. Τρία χρόνια μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός και κυρίως το τσουνάμι που ακολούθησε, η Ιαπωνία ακόμα μετρά τις πληγές της.

Οι Ιάπωνες τίμησαν με ενός λεπτού σιγή τα θύματα της τραγωδίας, ενθυμούμενοι την 11η Μαρτίου του 2011, τη χειρότερη ημέρα που έζησε η χώρα μετά τον πόλεμο.

Επίσημη εθνική τελετή έγινε στο Τόκιο παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους και του πρωθυπουργού στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από το γιγάντιο κύμα που έπληξε τις ακτές των νομαρχιών Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του για τα περισσότερα από 20.000 θύματα που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν την ίδια ημέρα ή αργότερα από τις συνέπειες της τριπλής τραγωδίας.

Τρία χρόνια έχουν περάσει, όμως επί του πεδίου η ανοικοδόμηση προχωρεί με βήματα σημειωτόν και οι σοροί 18.517 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από το κύμα δεν έχουν βρεθεί.

«Οι γονείς μας εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τους ξαναβρούμε, αλλά ήρθαμε να συμμετάσχουμε στις έρευνες επειδή θέλαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε», λέει η Μίχο Σουζούκι, πρώην κάτοικος της πόλης Ναμίε που εκκενώθηκε.

Περίπου 270.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που καταστράφηκαν από την πλημμυρίδα ή έγιναν ακατοίκητα εξαιτίας της ραδιενέργειας. Σχεδόν 100.000, πολλοί ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να ζουν πολλοί μαζί σε προσωρινά προκατασκευασμένα καταλύματα.

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης, πολλοί κινδυνεύουν να μην έχουν επανεγκατασταθεί πριν περάσουν πολλά χρόνια. Μέχρι στιγμής, μόνο το 3,5% των μονίμων κατοικιών που είχαν υποσχεθεί οι αρχές, έχουν οικοδομηθεί στις επαρχίες Ιουάτε και Μιγιάγκι.

Όσο για τους πρώην κατοίκους των περιοχών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, μερικοί δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο σπίτι τους επειδή δεν τους επιτρέπεται ή επειδή δεν θέλουν, φοβούμενοι τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Ουδείς έχασε τη ζωή του από τις εκρήξεις υδρογόνου και τις ακτινοβολίες που εκλύθηκαν κατά τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά το ατύχημα, ωστόσο 1.650 άνθρωποι υπέκυψαν στη συνέχεια, κατά την εκκένωση της περιοχής ή εξαιτίας της βάναυσης επιδείνωσης των συνθηκών της ζωής τους.

Δείτε τις φωτογραφίες

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.