Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Όχι» από το ΣτΕ για τα προνόμια στα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορά την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικό τόσο το παλαιό όσο και το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ, καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, ότι τα προνόμια των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγουν παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης
οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Παράλληλα, η προνομιακή αυτή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, σύμφωνα με τους δικαστές, δημιουργεί δύο εκδοχές.

Η πρώτη είναι ότι εάν αυτές οι θέσεις για τα παιδιά των πολύτεκνων διατίθενται καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ, προκαλείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία.

Η δεύτερη, είναι ότι αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Επίσης, τα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους.

Εξάλλου, τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρων δημογραφικής πολιτικής.

Τέλος, οι δύο από τις τρεις αποφάσεις, ακυρώνουν την παράλειψη εισαγωγής υποψηφίων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του έτους 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.