Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Προχωρά η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε κεντρικό σημείο θα τοποθετηθεί μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδειχθεί το βαρύ ιστορικό φορτίο αφού στο παρελθόν αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης των Εβραίων της πόλης από τους Γερμανούς.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας ανοιχτός χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους δημότες, ενώ σχεδιάζεται διώροφο υπόγειο πάρκιγκ.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ανατεθεί η μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας στο γραφείο που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση ειδικής αρχιτεκτονικής, ηλεκτρο-μηχανολογικής και φυτοτεχνικής πλήρους μελέτης για το σύνολο της έκτασης της Πλατείας Ελευθερίας. Σε κεντρικό σημείο προβλέπεται ότι θα στηθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

«Στόχος είναι η απόδοση της Πλατείας Ελευθερίας στους πεζούς, μέσω του ανασχεδιασμού της ως χώρου περιπάτου και αναψυχής με σύγχρονες αρχιτεκτονικές και αστικές παρεμβάσεις, ο εμπλουτισμός του υφιστάμενου πρασίνου, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορίας της πλατείας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης.

Μαζί με τη μελέτη ανάπλασης, η ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο θα παραδώσει και την προμελέτη κατασκευής υπόγειου διώροφου σταθμού αυτοκινήτων στον ίδιο χώρο, προκειμένου η βιωσιμότητα του έργου να αξιολογηθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Το κόστος εκπόνησης των προβλεπόμενων μελετών εκτιμάται στο ύψος των περίπου 200.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του έργου ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.