Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Αγωγή κατά του ΟΗΕ για τη χολέρα στην Αϊτή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δικηγόροι ζητούν να αποζημιωθούν τα θύματα
.
Ομοσπονδιακή συλλογική αγωγή κατά των Ηνωμένων Εθνών κατατέθηκε χθες από δικηγόρους, με στόχο την καταβολή αποζημιώσεων σε σχεδόν 1.500 ανθρώπους από την Αϊτή που έχουν πέσει θύματα επιδημίας χολέρας, κάτι για το οποίο έχουν κατηγορηθεί οι ειρηνευτικές ομάδες του ΟΗΕ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, έχει επίσης ως στόχο να αναγκάσει τα Ηνωμένα Έθνη να προωθήσουν την υγιεινή διαβίωση και το καθαρό νερό στις κοινότητες της Αϊτής, οι οποίες επλήγησαν από την επιδημία που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2010.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία διορίστηκε από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, με σκοπό να μελετήσει την επιδημία που έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 8.300 ανθρώπους και έχουν προσβληθεί από αυτήν ακόμα 650.000, εξέδωσε μια έκθεση το 2011 στην οποία δεν καθοριζόταν με βεβαιότητα πώς η επιδημία της χολέρας ξέσπασε στην Αϊτή.

Ωστόσο, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν έντονα ότι οι ειρηνευτικές ομάδες του ΟΗΕ από το Νεπάλ ήταν η πηγή της επιδημίας, όταν αυτοί είχαν κατασκηνώσει κοντά σε ένα μεγάλο ποτάμι. Σύμφωνα με την αγωγή, ζητείται από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ότι δεν διαθέτει νομική ασυλία από την ευθύνη για το ξέσπασμα της χολέρας, παρά τον ανθρωπιστικό της ρόλο στην παροχή βοήθειας στην Αϊτή.

Όπως αναφέρει το Reuters ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει πέρσι ότι δεν σκοπεύει να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στα θύματα της χολέρας, επικαλούμενος ασυλία στο πλαίσιο μιας σύμβασης που είχε υπογραφεί το 1946.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ του ΟΗΕ υποστηρίζοντας σε γραπτή κατάθεση ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή είχε «απόλυτη ασυλία σε νομικές διαδικασίες», στην αγωγή που είχε κατατεθεί πέρυσι για λογαριασμό των θυμάτων της χώρας.

Στη μήνυση, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη, αναφέρεται η συμφωνία του 2004 μεταξύ του ΟΗΕ και της Αϊτής, παραθέτοντας ότι παραιτείται της ασυλίας όσον αφορά σε αξιώσεις τρίτων για σωματικές βλάβες, ασθένειες ή θανάτους και επιτρέπονται οι αποζημιώσεις.

«Δυστυχώς, αυτό που εξαπέλυσε ο ΟΗΕ στην Αϊτή ήταν μια καταστροφική μόλυνση», δήλωσε ο δικηγόρος Στάνλεϊ Άλπερτ. «Ήταν βαριά αμέλεια και απόλυτα ριψοκίνδυνο να αποστείλει ειρηνευτικές ομάδες από το Νεπάλ χωρίς στα μέλη αυτών να έχουν γίνει εξετάσεις για χολέρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Αϊτή ήταν απαλλαγμένη από τη χολέρα επί δεκαετίες πριν από το ξέσπασμα, ενώ στο Νεπάλ υπήρχε ιστορικό της νόσου.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γκουστάβο Γκαλόν, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα, στην ετήσια έκθεσή του, ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την επιδημία της χολέρας και να προχωρήσει στην αποζημίωση των θυμάτων. Το ίδιο υποστήριξε και η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Παλάι.

Ο Μπαν Κι-μουν είχε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο του 2012, διαθέτοντας 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξάλειψη της χολέρας στην Αϊτή μέσα στην επόμενη δεκαετία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.