Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Απαλλάσσονται από τα βιβλία αγρότες με τζίρο μέχρι 15.000 ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρίτος γύρος διευκρινίσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
.
Σε τρίτο γύρο διευκρινίσεων για το ποιοι αγρότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα φορολογουμένων -και ενώ το τελευταίο τρίμηνο το twitter του κ. Θεοχάρη έχει δεχθεί εκατοντάδες σχετικές ερωτήσεις - που υποβλήθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας για τους απαλλασσόμενους από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων αγρότες ξεκαθαρίσθηκε πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, απαλλάσσονται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ.

Βάσει της ίδιας εγκυκλίου , όταν δεν πληρείται ένα από τα ανωτέρω κριτήρια, οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, καθώς και σε έκδοση στοιχείων, με δυνατότητα όμως, επί ένταξής τους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων,) μη τήρησης των βιβλίων αυτών, εφόσον δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.

Από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζεται ακόμη ότι με την υποβολή της σχετικής δήλωσης στην Εφορία για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι αγρότες αυτοί δηλώνουν και την υποχρεωτική ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων ( απλογραφικά, διπλογραφικά). Τονίζεται ότι η δήλωση της υποχρεωτικής ένταξης σε βιβλία δεν τους στερεί το δικαίωμα που παρέχεται σ' αυτούς να μην τηρούν απλογραφικά βιβλία, όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων.

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα της μη τήρησης βιβλίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πριν την 1/1/2014 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εφόσον βέβαια δεν ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία τηρούν βιβλία, χωρίς να απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.