Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη και άλλων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα εγκαταλειμμένα βρέφη στα νοσοκομεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το διογκούμενο πρόβλημα της πολύμηνης παραμονής βρεφών και παιδιών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας λόγω έλλειψης ειδικών δομών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της παραμονής, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, βρεφών και παιδιών σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία, που κατατέθηκαν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο και που αφορούν στα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που διαθέτουν Μαιευτικά και Παιδιατρικά Τμήματα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι ελλείψει ειδικών δομών, εκατοντάδες παιδιά παραμένουν κάθε χρόνο επί μήνες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στις κλινικές των νοσοκομείων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Πολλές απ’ αυτές τις Μονάδες αναγκάζονται να φιλοξενήσουν επί μήνες, βρέφη και παιδιά σε χώρους ακατάλληλους για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη και ανάπτυξη, μέχρις ότου βρεθεί χώρος κατάλληλος, προκειμένου να τα φιλοξενήσει. Πρόκειται κυρίως για βρέφη και παιδιά εκτός γάμου, παιδιά με μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ ή με οικονομική ανέχεια).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», όπου εισάγονται κυρίως παιδιά κατόπιν εντολής των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της Χώρας, οι εισαγωγές αφορούν σε βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά, τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 2010 εισήχθησαν, με εισαγγελική εντολή, συνολικά 42 παιδιά, το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά, το 2012 εισήχθησαν 130 παιδιά και το 2013 για το διάστημα έως τις 29.10.2013, εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά. Τα παιδιά αυτά εισάγονται στην εκάστοτε κλινική που εφημερεύει και φιλοξενούνται σε χώρους, όπου νοσηλεύονται άρρωστα παιδιά, ενώ αναφέρεται ότι τη δημιουργική απασχόληση και φροντίδα τους, για ορισμένες ώρες ημερησίως, μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αναλαμβάνουν εθελοντές.

Η διαδικασία της εξεύρεσης του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών προστασίας στη χώρα μας, ενώ η αναζήτηση, συχνά, γίνεται χωρίς να μπορεί να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες, αλλά σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκάστοτε χώρου φιλοξενίας, όπως ηλικία, φύλο, νοητικό δυναμικό ή χρόνια προβλήματα υγείας.

Επίσης, αναφέρεται ότι στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», το οποίο είναι κέντρο προστασίας της ανύπαντρης μητέρας και των εκτός γάμου βρεφών και ως εκ τούτου δέχεται μεγάλο αριθμό γυναικών, που γεννούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, πολλά βρέφη παραμένουν φιλοξενούμενα στο Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου από 1 έως 5 μήνες, εξαιτίας της αναμονής εισαγγελικής εντολής για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος ή τη μεταφορά του βρέφους σε Ίδρυμα για την αποκατάστασή του.

Αιτία του μεγάλου χρόνου αναμονής της μεταφοράς των βρεφών είναι η έλλειψη προσωπικού των Ιδρυμάτων, των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών, καθώς και το γεγονός ότι ενίοτε, τα βρέφη που εγκαταλείπονται, είναι βρέφη με ειδικές ανάγκες.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία-Παίδων Πεντέλης», οι εισαγωγές αφορούν σε βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά τα οποία, αφού γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και εξεταστούν από επιστήμονες της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, φιλοξενούνται στο νοσοκομείο, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας για το καθένα απ’ αυτά.

Δεδομένου ότι στη χώρα μας τα ιδρύματα για παιδιά είναι ελάχιστα και υποστελεχωμένα, ενώ το πρόβλημα της πολύμηνης παραμονής βρεφών και παιδιών στα Δημόσια Νοσοκομεία επιτείνεται, αφενός επειδή η νομοθεσία για τις υιοθεσίες δεν έχει συμπληρωθεί με τις απαιτούμενες αλλαγές, αφετέρου επειδή ο θεσμός της αναδοχής δεν έχει αναπτυχθεί,

Δεδομένου ότι στα περισσότερα Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ειδικές ανάγκες αυτών των βρεφών και παιδιών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν τα εγκαταλειμμένα βρέφη και παιδιά στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας των ελλιπών υφιστάμενων δομών παιδικής προστασίας στη χώρα μας;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να λάβει ή έχει λάβει, προκειμένου να αναδιοργανωθούν και να ενισχυθούν οι δομές εισροής των εγκαταλειμμένων βρεφών και παιδιών στα Δημόσια Νοσοκομεία;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί o απαιτούμενος αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Μαιευτικά και Παιδιατρικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων;»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.