Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Άγρια κόντρα για τα φάρμακα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση φαρμακοποιών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κατηγορεί τον υπουργό ότι παραγνωρίζει το γεγονός, σύμφωνα και με τον ΟΟΣΑ, ότι «11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακριβώς το ίδιο με την Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ» και «αγνοεί την κεντρική παρατήρηση του Οργανισμού που επισημαίνει ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών είναι χαμηλότερες σε χώρες, όπου όπως στην Ελλάδα, οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες».

«Οι προτάσεις Χατζηδάκη δεν εξυπηρετούν καμιά λαϊκή ανάγκη. Εξυπηρετούν μόνο τους σχεδιασμούς αλυσίδων σουπερ μάρκετ και παιχνιδάδικων να εισβάλουν και στο χώρο του Φαρμάκου», επισημαίνει ο ΠΦΣ στην τελευταία ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του υπουργού

Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης είχε δημοσιεύσει ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλώνοντας παράλληλα ότι το κάνει για να προστατεύσει την προσωπικότητά του από σχόλια, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση.

«Αντιπαρέρχομαι την οξύτατη προσωπική επίθεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εναντίον μου για το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Oύτε υπεισέρχομαι στο θέμα της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, που όπως έχω σημειώσει είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Επειδή όμως, ανεξάρτητα από την όποια τελική πρόταση της Κυβέρνησης και την αντίστοιχη ρύθμιση της Βουλής, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπικότητά μου, δίνω στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα συμπεράσματά του».

Επίσης, ανέφερε ότι «στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, το 11,9% του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 (372 εκατ. ευρώ) έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Στο ερώτημα, γιατί αναμένεται να πέσουν οι τιμές, στο σημείωμα αναφέρεται ότι κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ από την απελευθέρωση της τιμής και των σημείων διάθεσης αναμένεται να πέσουν, καθώς «σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6 %».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απελευθέρωση των τιμών, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των σημείων πώλησης, θα έχει πολλαπλά οφέλη:

- Θα εξυπηρετείται καλύτερα ο Έλληνας καταναλωτής, που μπορεί να βρει πολύ ευκολότερα το προϊόν που επιθυμεί.

- Σε καθεστώς ελεύθερων τιμών, δημιουργείται ο απαραίτητος ανταγωνισμός, που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.

- Στην Ιταλία, στον ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%

- Στη Δανία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5%-15% μετά την απελευθέρωση.

- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαφορές τιμής ανάμεσα σε εναλλακτικά σημεία πώλησης έφθασαν στο 10%-30%.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι το υπουργείο Υγείας δια του ΕΟΦ καθορίζει τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ με βάση τα στοιχεία της επιστήμης.

Οι πρώτες ανακοινώσεις του ΠΦΣ

Η κόντρα είχε ξεκινήσει μετά τις δηλώσεις του υπουργού στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ που υποστήριξε ότι οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω την τιμή τους.

Ο ΠΦΣ απάντησε χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανυπόστατα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για τα ΜΗΣΥΦΑ.

«Ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει να ψεύδεται παραθέτοντας αναληθή στοιχεία και αν μέχρι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης είχε το ελαφρυντικό της άγνοιας – που ούτε και αυτή δικαιολογείται – από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΠΦΣ το βράδυ της Πέμπτης, όπου εξηγήθηκαν και απαντήθηκαν όλες οι αιτιάσεις του, δεν δικαιούται πλέον να αναπαράγει ψευδή στοιχεία» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Απαντώντας ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισημαίνει για τον υπουργό Ανάπτυξης

«Εκτός εάν συνειδητά έχει επιλέξει αυτή την τακτική θέλοντας σώνει και καλά, ακόμη και με αθέμιτο τρόπο επικαλούμενος στοιχεία που τον εξυπηρετούν να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Το τελευταίο τριήμερο ο κ. Χατζηδάκης επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα υποστήριξης των προειλημμένων θέσεων του, αλλά ουδέποτε θυμήθηκε να απαντήσει στην σχετική διαπίστωση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, όπου με απόλυτη σαφήνεια αναφέρει ότι σε χώρες όπου οι τιμές των φαρμάκων ρυθμίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση οι τιμές λιανικής είναι χαμηλότερες σε σχέση «με χώρες όπου υπάρχει η απελευθέρωση της τιμής»

Αν ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι οι τιμές είναι ακριβές αρκεί μια υπουργική απόφαση για να μειωθούν και άλλο οι τιμές των φαρμάκων. Ιδού η Ρόδος…»

Και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, καταλήγει:

"Ο κ. Χατζηδάκης ας αφήσει τις φιλότιμες προσπάθειες του να φανεί αρεστός σε αυτούς που καλοβλέπουν να αρπάξουν τα φάρμακα στις επιχειρήσεις τους και ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος απεφάσισαν ότι τα φάρμακα δεν πρόκειται να πωλούνται ούτε στα Σούπερ Μάρκετ ούτε στα … ΠΑΙΧΝΙΔΑΔΙΚΑ".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.