Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τι να προσέξετε αν θέλετε να το «ρίξετε» στη χορτοφαγία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μερικές απλές συμβουλές προτού αλλάξετε διατροφικό πρόγραμμα.

Άλλοι είναι χορτοφάγοι για λόγους ιδεολογικούς, κι άλλοι γιατί θέλουν για κάποιο διάστημα να «καθαρίσουν» τον οργανισμό τους και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους.

Ο ράπερ Jay Z δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι θα δοκιμάσει να περάσει ένα «χορτοφαγικό Δεκέμβρη».

Αν λοιπόν κι εσείς θέλετε να «πειραματιστείτε» έστω για λίγο καιρό και να δοκιμάσετε τα οφέλη της χορτοφαγίας, γράφει η Cynthia Sass στο Fox News, δείτε παρακάτω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε:

Ρίξτε το στα φρούτα και τα λαχανικά

Ένα από τα πλεονεκτήματα της χορτοφαγίας είναι ότι οι επιλογές περιορίζονται μεν σε φρούτα και λαχανικά, όμως η ποικιλία που υπάρχει είναι τόσο μεγάλη που δε θα ξέρετε τι να διαλέξετε! Πέρα από αυτά μπορείτε να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με δημητριακά ολικής άλεσης, κινόα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και βότανα.

Βέβαια, το να αλείψετε ένα μπέιγκελ ή μερικές φέτες ψωμιού με φυτική μαργαρίνη μπορεί να ακολουθεί τους χορτοφαγικούς κανόνες, όμως δεν είναι και η υγιεινότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

Μην το ρίξετε σε χορτοφαγικό… junk food

Ναι, υπάρχει κι αυτό! Από πίτσες, γλυκίσματα, τσιπς μέχρι διάφορα τηγανητά και ζαχαρούχα ροφήματα.

Πίνετε πολύ νερό

Η πλειοψηφία των Αμερικανών καταναλώνει μόνο τη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση φυτικών ινών και δημητριακών. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τους κανόνες της χορτοφαγίας και να είστε υγιείς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Ο οργανισμός σας θα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και υγρών. Μπορείτε να αλλάξετε τη «γεύση» του νερού, προσθέτοντας μερικές φέτες από λεμόνι, πολτοποιημένα φρούτα ή φρέσκια μέντα.

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για τους ιστούς, τους μύες και τη διατήρηση των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Χωρίς ικανή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να νιώσετε αίσθημα κούρασης ή αδυναμίας, ενώ θα ξεραθεί η επιδερμίδα και τα μαλλιά σας.

Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι η κινόα, τα αμύγδαλα και οι φακές.

Προτού αποφασίσετε να κάνετε αυτήν την αλλαγή στη ζωή σας, δοκιμάστε να «μεταμορφώσετε» τις συνηθισμένες διατροφικές επιλογές σε… χορτοφαγικές.

Για παράδειγμα, μη γεμίσετε τις πιπεριές σας με κιμά, αλλά με φακές. Σε οποιοδήποτε πιάτο επιλέξετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρέας με φακές και φασόλια. Επίσης, αντί για βούτυρο χρησιμοποιείστε μόνο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Αντί για έτοιμα ντρέσινγκ στις σαλάτες, βάλτε ταχίνι.

Οι επιλογές είναι πολλές, ωστόσο όποιος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας καλό θα είναι να ενημερώσει και να συμβουλευτεί πρώτα το γιατρό του, προτού αλλάξει δραστικά τη διατροφή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.