Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Πώς συνδέονται οι γέννες με τον... αθλητισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ποσοστό των γεννήσεων αυξάνει μετά από κορυφαίες κατακτήσεις.

Εμπρός για το Μουντιάλ στο Ρίο ντε Τζανέιρο! Πέρα από ένα κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός, στην επόμενη φάση του οποίου πέρασε και η Εθνική Ελλάδος, το παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι που μας έρχεται στη Βραζιλία… αυξάνει τις πιθανότητες να… «βάλουμε κάτω» και την υπογεννητικότητα στη χώρα μας!

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, το Μάιο του 2009 η ευφορία που κυρίευσε τους ποδοσφαιρόφιλους Ισπανούς με την κατάκτηση του UEFA Champions League από την Μπαρτσελόνα, είχε ως αποτέλεσμα… μια έκρηξη γεννήσεων στη χώρα.

Ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα το Φεβρουάριο του 2010 σημείωσε αύξηση της τάξης του 16%. Η… επίδραση δε σταμάτησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε και τον επόμενο μήνα, με την αύξηση στα ποσοστά των γεννήσεων το Μάρτιο του 2010 να φτάνει στο 11%.

Μάλιστα, τα παιδιά που γεννήθηκαν αυτό το διάστημα ονομάστηκαν «η γενιά του Ινιέστα», καθώς το νικητήριο γκολ έβαλε ο Andres Iniesta.

Ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Althaia στην περιοχή Bages της Καταλονίας, εξέτασαν το «φαινόμενο», αναλύοντας τα δεδομένα γεννήσεων μεταξύ του 2007 και 2012 σε δύο κέντρα μητρότητας στην πρωτεύουσα της περιοχής, Manresa.

Η Bages είναι ο τόπος καταγωγής του Josep Guardiola, ο οποίος ήταν προπονητής της Μπαρτσελόνα εκείνη την εποχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά των γεννήσεων στην περιοχή αυτή της Καταλονίας αυξήθηκαν κατά 16% το Φεβρουάριο και κατά 11% το Μάρτιο του 2010, συγκριτικά με τις προηγούμενες και τις επόμενες χρονιές.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι άλλες νίκες σε αθλητικά γεγονότα δεν είχαν παρόμοια… επίδραση.

Για την ακρίβεια, παρατήρησαν μια μείωση στα ποσοστά των γεννήσεων προς το τέλος του 2010, όταν η Μπαρτσελόνα κέρδισε το Supercopa de Espana τον Αύγουστο του 2009 και η Ισπανία το Παγκόσμιο Κύπελλο το Δεκέμβριο του 2009.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα την ίδια περίοδο επλήγη από την οικονομική κρίση.

«Περιληπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους «Barcelona baby boom: does sporting success affect birth rate?».

«Μία από αυτές είναι ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να επηρεάσουν βαθιά τις δημογραφικές μεταβολές στους πληθυσμούς και πως τα εθνικά ή περιφερειακά γεγονότα μπορεί να μειώσουν το βάρος της λογικής και να αυξήσουν το βάρος του… πάθους. Η επικύρωση των αποτελεσμάτων μας θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, να βοηθήσει στη βελτίωση του σχεδιασμού της υγειονομικής περίθαλψης, και ακόμη να βοηθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής της κυβέρνησης προς την τόνωση ή μείωση των ποσοστών γεννήσεων. Ιδανικά, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ της παρατήρησης και των πειραματικών δεδομένων, θα βοηθούσε πολύ αν… ο Ινιέστα επαναλάμβανε όσα έκανε» καταλήγει το δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.