Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τα θύματα των επιθέσεων με οξύ ζητούν δικαίωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πληθαίνουν τα κρούσματα στην Ινδία - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η 20χρονη Sapna θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που τη γλίτωσε μόνο με λίγα εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα της. Είναι ένα από τα τελευταία θύματα των επιθέσεων με οξύ στην Ινδία. Δράστης ήταν έναν συγγενής της, που της πέταξε βιτριόλι.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις επιθέσεις αυτές επειδή δεν καταχωρούνται ξεχωριστά. Ωστόσο οι οργανώσεις εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε η κυβέρνηση να ελέγξει την πώληση οξέων, να αποζημιώσει τα θύματα και να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις.

Για παράδειγμα, η ινδική κυβέρνηση καλείται πλέον να πληρώσει τη θεραπεία των θυμάτων, εξηγεί το Skynews.

Αλλά η Sapna δεν έχει ακόμα λάβει χρήματα για τη θεραπεία της. «Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για μας», λέει. «Μπορεί να συλληφθεί ο δράστης και να τον φυλακίσουν για κάποια χρόνια αλλά οι δικές μας ζωές καταστρέφονται», προσθέτει, «οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να τιμωρούνται τόσο σκληρά ώστε κανείς να μη σκεφτεί ξανά να καταστρέψει τη ζωή ενός κοριτσιού».



Η οικογένεια Rathi θρηνεί για το θάνατο της 24χρονης κόρη της που υπέκυψε έπειτα από επίθεση με οξύ πριν από έξι μήνες. Είχε βρει δουλειά στο ναυτικό, ο πατέρας της λέει πως ανυπομονούσε για τη νέα ζωή της στη Μουμπάι. Αλλά μόλις έφτασε στο σταθμό της πόλης, ένας άνδρας με μάσκα της πέταξε οξύ.

Η Preeti τυφλώθηκε και από το υγρό που κατάπιε κάηκαν τα σπλάχνα της. Πέθανε στο νοσοκομείο ένα μήνα αργότερα.



«Θέλω ο ένοχος να υποφέρει όπως υπέφερε και η κόρη μου», λέει ο πατέρας της. «Ο απαγχονισμός θα του δώσει
έναν στιγμιαίο θάνατο αλλά δεν θα ζήσει την κόλαση που προκάλεσε σε εκείνη. Θέλω οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

Ο δράστης δεν έχει ακόμα εντοπιστεί και παρότι υπάρχει οπτικό υλικό από το κύκλωμα παρακολούθησης, είναι κακής ποιότητας και δεν βοηθά στην αναγνώρισή του.

Οι γονείς της Preeti αγωνίζονται να γίνει έρευνα από την κεντρική κυβέρνηση. Έφτασαν μέχρι την πόρτα του υπουργού που είναι υπεύθυνος για την αστυνομία.

«Η κόρη μου πάλεψε για τη ζωή της για ένα μήνα. Θέλουμε να γίνει σωστή έρευνα και δεν μπορούν να μας την εγγυηθούν», τονίζει η μαμά της.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Ινδίας, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη νομοθεσία και έχει αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων με οξύ.

Ωστόσο πολλοί, όπως η Laxmi, πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ λίγα. Η Laxmi επιβίωσε από επίθεση με οξύ που δέχθηκε πριν από έξι χρόνια από έναν άνδρα που είχε απορρίψει. Έκαψε το πρόσωπο και το σώμα της, έπαθε σοβαρή ζημιά στα μάτια. Σήμερα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των θυμάτων.



Η δική της προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν που επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία.

Ωστόσο, όπως λέει, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την αποκατάσταση και επανένταξη των θυμάτων. «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνες για αυτό που μας συνέβη. Όχι μόνο επιβιώσαμε αλλά μόνο εμείς ξέρουμε τι περνάμε όταν περπατάμε στο δρόμο», σημειώνει, «συγγενείς και φίλοι μας αποφεύγουν, η καριέρα μας καταστρέφεται. Η κοινωνία, οι νόμοι και η κυβέρνηση δεν νοιάζονται για το αν ζούμε ή πεθαίνουμε».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.