Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ιδανικές 'μορφές' κι αγαπημένες…» έως τον Μάρτιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ποιος δεν έχει διαβάσει ή ακούσει στίχους ή ποιήματα του Καβάφη; Όμως πόσοι έχουμε δει τις εικόνες και τα πρόσωπα της γραφής και του μυαλού του; Αγάλματα και πορτραίτα του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιούλιου Καίσαρα ή του Νέρωνα, παρατάσσονται μαζί με τα ποιήματα φέρνοντας πίσω τη λεπτή αίσθηση της ελληνιστικής εποχής με την οποία επιθυμούσε συνήθως να συνδιαλέγεται ο Αλεξανδρινός ποιητής. Και φυσικά, μαζί με αυτά, την παραβολή, την ειρωνεία, και ‘διδαχή’ του.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει στο Μέγαρο Σταθάτου την έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 67 αρχαία αντικείμενα, τα οποία πλαισιώνουν 27 επιλεγμένα ποιήματα, μυθολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται γλυπτά (κυρίως μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, αγαλματίδια ή συμπλέγματα μορφών), χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου. Τα αντικείμενα προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές.

Με αφορμή τον στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές», στον οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες…», επιχειρείται η εικονογράφηση των ποιημάτων μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα. Παρουσιάζοντας παράλληλα τα καβαφικά κείμενα με τα αρχαία αντικείμενα, γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος των ποιημάτων, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν η μουσειογραφική μελέτη και η σκηνογραφική επιμέλεια της έκθεσης.

Με τον τρόπο αυτόν οσμώνεται το νόημα των ποιημάτων με τα αρχαία έργα και ο χρόνος της σύνθεσης και της συγγραφής του ποιήματος μεταφέρεται στην καρδιά του χρόνου δράσης των καβαφικών πρωταγωνιστών, προσφέροντας μιαν άλλη ‘μέθεξη’ στον σημερινό αναγνώστη-επισκέπτη της έκθεσης.

Ιδέα-Συντονισμός
Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης

Επιμέλεια έκθεσης
Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης,
Μαρία Δόγκα-Τόλη, Μιμίκα Γιαννοπούλου
Εικαστικός Σχεδιασμός
Λογοτύπησης
Στέλιος Κόης, Κωνσταντίνος Γιαννάκης

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός
Μπέσσυ Δρούγκα Καλλιτεχνική Επιμέλεια
Στέλιος Κόης
Γραφιστικά
Άλκης Κιουρκτσόγλου

Σειρά διαλέξεων για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2014. Τα θέματα των διαλέξεων εστιάζουν στη σχέση του ποιητή με τον ιστορικό χρόνο, σε διάσημες ιστορικές προσωπικότητες της ελληνιστικής περιόδου που πρωταγωνιστούν σε ποιήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση, καθώς και στην αγαπημένη του πόλη, την Αλεξάνδρεια.

Ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 19.00 και κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 13.00Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.