Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Συστάσεις για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην έκδοση συστάσεων προς τους πολίτες προχώρησε η Αντιπεριφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μετά τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης που παρουσιάστηκαν στην ατμόσφαιρα.

Στις 20 Ιανουαρίου, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεως αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), όπως καταγράφηκε σε δύο από τους σταθμούς μέτρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, έφτασε τα 105 μg/m3 (σταθμός οδού Λαγκαδά) και τα 75 μg/m3 (σταθμός οδού Μαρτίου).

Σύμφωνα με τις συστάσεις, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση−δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Επιπλέον, συνιστάται:

-Η αποφυγή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

- Η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης, για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

- Απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων, καθώς και οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

- Τέλος, προτείνεται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.