Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Νίκη ομόφυλου ζευγαριού στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναγνωρίστηκαν τα ίδια δικαιώματα σε παντρεμένα ζευγάρια και ομόφυλα με σύμφωνα πολιτικής ένωσης.

Σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο έκρινε όταν τα ομόφυλα ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα πολιτικής ένωσης πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η άρνηση να αναγνωρισθούν τα ίδια πλεονεκτήματα σε ζευγάρια που έχουν ενωθεί με το σύμφωνο και στα παντρεμένα ζευγάρια αποτελεί «άμεση διακριτική μεταχείριση βασισμένη στο σεξουαλικό προσανατολισμό», υπογράμμισε το δικαστήριο στην απόφασή του. Αυτός ο τύπος διάκρισης απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο στις σχέσεις εργασίας, υπενθύμισε το δικαστήριο.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε κληθεί να αποφανθεί για την περίπτωση ενός γάλλου μισθωτού, ο οποίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με το σύντροφό του. Ο εργοδότης τους όμως, είχε αρνηθεί να του χορηγήσει τα ίδια πλεονεκτήματα που προβλέπονται σε περίπτωση γάμου άνδρα και γυναίκας, δηλαδή τις ειδικές ημέρες άδειας και ένα επίδομα στο μισθό.

Το γεγονός ότι το σύμφωνο πολιτικής ένωσης δεν προορίζεται αποκλειστικά για τα ομόφυλα ζευγάρια, «δεν αλλάζει τη φύση της διακριτικής μεταχείρισης» έναντι των ζευγαριών αυτών, αναφέρει το δικαστήριο στη απόφασή του επισημαίνοντας πως την εποχή της εξεταζόμενης υπόθεσης, το 2007, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν μπορούσαν νομίμως να συνάψουν γάμο στη Γαλλία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.