Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Γεύματα για γερό μυαλό και σώμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι να επιλέξετε για να βοηθήσετε στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Όχι μόνο είμαστε ότι τρώμε, αλλά και σκεφτόμαστε.. όπως τρώμε! Με άλλα λόγια, μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του μυαλού και του νευρικού του συστήματος. Τι θα μπορούσατε, λοιπόν, να επιλέξετε για να «τονώσετε» το σώμα και το πνεύμα του παιδιού σας;

Δώστε έμφαση στα θρεπτικά συστατικά του πνεύματος!

Υδατάνθρακες… το «καύσιμο» του εγκεφάλου! Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του νευρικού μας συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γεύμα των παιδιών είτε με τη μορφή αμυλούχων, είτε ως φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και γαλακτοκομικά.

Βιταμίνες Β1, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ: Οι βιταμίνες αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς συμμετέχουν στη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων (νευροδιαβιβαστών). Τις βιταμίνες αυτές τις συναντούμε σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το συκώτι, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και τα όσπρια.

Σίδηρος… ο «μεταφορέας» του οξυγόνου: Το οξυγόνο που εισέρχεται στο σώμα μας με την αναπνοή, μεταφέρεται στο αίμα συνδεδεμένο με το σίδηρο. Έτσι, όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά, ο εγκέφαλος και οι υπόλοιποι ιστοί δεν οξυγονώνονται σωστά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται τόσο η πνευματική, όσο και η σωματική απόδοση του παιδιού. Φροντίστε λοιπόν, η διατροφή του παιδιού σας να περιλαμβάνει τροφές όπως, το μοσχάρι, το συκώτι, το αυγό, τα όσπρια, καλύπτοντας τις καθημερινές του ανάγκες σε σίδηρο.

Γνωρίζετε τα ω-3 λιπαρά οξέα; Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη, καθώς αποτελούν τα συστατικά των νευρικών κυττάρων, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Εντάξτε στη διατροφή του παιδιού σας τροφές πλούσιες στα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, και βοηθήστε το να αναπτυχθεί σωστά.

Βάζοντας τα θρεπτικά συστατικά του πνεύματος… στα γεύματά του!

Ξεκινήστε τη μέρα του με ένα «γερό» πρωινό: Έρευνες αποδεικνύουν πως τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό συστηματικά τείνουν να είναι πιο συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος και έχουν καλύτερη απόδοση στα μαθήματα, σε σχέση με τα παιδιά τα οποία δεν τρώνε το πρωί. Έτσι, με το «καλημέρα» σας είναι σημαντικό να εφοδιάστε τον οργανισμό του παιδιού σας με ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που «τρέφουν» και το νευρικό σύστημα του παιδιού. Πολλά προϊόντα, μάλιστα σήμερα, που απευθύνονται στα παιδιά, συνδυάζουν τα πολύτιμα αυτά συστατικά όπως τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα οποία μπορούμε να τα βρούμε εμπλουτισμένα με σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες (π.χ. C και D).

Ενδεικτικές επιλογές πρωινού:

• 1 ποτήρι ημι- αποβουτυρωμένο γάλα με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
• 1 ποτήρι ημι- αποβουτυρωμένο γάλα και φρυγανιές ολικής άλεσης με μαλακή μαργαρίνη, λίγο μέλι ή μαρμελάδα και 1 φρούτο
• 1 γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως, μέλι και αποξηραμένα φρούτα
• 1 ποτήρι 100% φυσικός χυμός και 1 τοστ με τυρί

Ετοιμάστε του θρεπτικά σνακ για το σχολείο και το σπίτι: H κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ παρέχει άμεση ενέργεια στα παιδιά. Παράλληλα, συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξή τους, καθώς καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, ενώ συμβάλλουν στην επίτευξη και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που καταναλώνουν σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα ρυθμίζουν καλύτερα την όρεξη και διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος σε σχέση με τα παιδιά που δεν τρώνε, ενώ καλύπτουν περισσότερο τις αυξημένες ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Τα ενδιάμεσα σνακ θα πρέπει να είναι εύγεστα, και ευπαρουσίαστα για το παιδί, ενώ οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα, επιλέγοντας τροφές πλούσιες στα παραπάνω απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Γευστικές και υγιεινές επιλογές για σνακ:

• 1 σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης τυρί και λαχανικά + 1 φρούτο
• 1 μπάρα δημητριακών + έναν 100% φυσικό χυμό μήλο-πορτοκάλι-καρότο
• 1 κομμάτι σπιτική τυρόπιτα
• 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα + 1-2 σπιτικά μπισκότα ολικής άλεσης
• Σπιτικό ποπ - κορν με ελάχιστο λάδι

Σκαρφιστείτε, λοιπόν, έξυπνα γεύματα που να περιέχουν συνδυασμό υδατανθράκων, θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, και δώστε στο παιδί σας ότι χρειάζεται για μια υγιή πνευματική και σωματική ανάπτυξη.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.