Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

«Εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου μου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ουκρανή δημοσιογράφος, Τετιάνα Τσορνόβιλ, που ξυλοκοπήθηκε άγρια την ημέρα των Χριστουγέννων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είχε εκδοθεί συμβόλαιο θανάτου για αυτήν μετά από τις έρευνες της ίδιας για τις κατοικίες του Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλων υψηλά ιστάμενων δημοσίων λειτουργών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο δίκτυο της αντιπολίτευσης Kanal 5, η νεαρή γυναίκα, που έχει υποστεί κάταγμα στη μύτη και δε μπορεί να ανοίξει ακόμη το πρησμένο και μελανιασμένο ένα της μάτι, υπογράμμισε ότι η επίθεση «σε καμία περίπτωση δεν διαπράχθηκε τυχαία».



Περιέγραψε ότι τη νύχτα της επίθεσης την ακολουθούσε «ένα μαύρο πολυτελές τζιπ» ενώ εκείνη είχε περάσει την ημέρα της φωτογραφίζοντας τα ακίνητα του υπουργού εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πτσόνκα.

«Επέστρεφα στο χωριό μου (στα προάστια του Κιέβου). Όταν αντιλήφθηκα το όχημα που με ακολουθούσε αποφάσισε να πάω στο Κίεβο στην (πλατεία) Μαϊντάν», την πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης περισσότερο από ένα μήνα, εξήγησε η Τσορνόβιλ.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, το όχημα που την καταδίωκε άρχισε να χτυπάει το δικό της αυτοκίνητο από όλες τις πλευρές για να την αναγκάσει να σταματήσει, εξήγησε η ίδια.

«Όταν σε καταδιώκει με αυτόν τον τρόπο ένα πολυτελές αυτοκίνητο, καταλαβαίνεις ότι έχει εκδοθεί συμβόλαιο θανάτου για εσένα» υπογράμμισε.

Οι επιβάτες του τζιπ «έσπασαν το τζάμι ενός παραθύρου από το όχημά μου. Επιχείρησα να διαφύγω, όμως με πρόλαβαν και με χτύπησαν στο κεφάλι» συνέχισε την περιγραφή.

«Με χτύπησαν πολλές φορές στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Ήμουν σίγουρή ότι ήθελαν να με σκοτώσουν» είπε.

Σύμφωνα με την Τετιάνα Τσορνόβιλ αυτή η επίθεση πιθανόν είναι μια «πράξη αντεκδίκησης» για ένα όχημα των υπηρεσιών πληροφοριών στο οποίο εκείνη είχε προκαλέσει ζημιές στην προσπάθειά της να αποκτήσει αρχεία «παράνομων καταχωρήσεων».

Η δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει πολλές έρευνες με θέμα την κατοικία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «η οποία έχει παρανόμως ιδιωτικοποιηθεί», αποκάλυψε επίσης σε αυτή τη συνέντευξη ότι πρόσφατα ανακάλυψε μια νέα κατοικία του προέδρου.

Η επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου, η οποία βρισκόταν παράλληλα στην πρώτη γραμμή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης και υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας της, προκάλεσε κατακραυγή στην Ουκρανία και το εξωτερικό.

Η αντιπολίτευση καλεί σε νέα διαδήλωση την Κυριακή και οργανώνει πορεία διαμαρτυρίας προς την καλά φυλασσόμενη κατοικία του προέδρου που βρίσκεται περίπου 15χλμ. από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα η αστυνομία στην Ουκρανία κατηγόρησε τους 5 υπόπτους που κρατούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό της δημοσιογράφου για δεσμούς με κόμματα της αντιπολίτευσης – γεγονός το οποίο η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως προσπάθεια απόκρουσης των υποψιών για ανάμειξη της κυβέρνησης στην επίθεση.

Σε μια βιντεοσκοπημένη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μικόλα Τσιντσίν, επικεφαλής του τμήματος ερευνών, ανέφερε ότι «κατά την πορεία της διεξαγωγής των ερευνών τεκμηριώθηκε ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν σε στενή επαφή με τα μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ουντάρ».

Αρχηγός του κόμματος Ουντάρ («Γροθιά») είναι ο πρωταθλητής του μποξ Βιτάλι Κλίτσκο, ο πιο γνωστός από τους επικεφαλής των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης που πρωταγωνίστησαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για την απομάκρυνση της Ουκρανίας από την Ευρώπη.

Ο Τσιντσίν επίσης ανέφερε ότι ένας εκ των υπόπτων συνδέεται με βουλευτή του επίσης αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Πατρίδας, της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού, Γιούλιας Τιμοσένκο. Ωστόσο δεν είπε τίποτα για το πιθανό κίνητρο των δραστών.

Ο Κλίτσκο απάντησε ότι θα καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ μέλος του κόμματος της Πατρίδας κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την επίθεση για πολιτικά οφέλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.