Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ειδική Επιτροπή για την αιθαλομίχλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εισηγητική Επιτροπή, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, που προκύπτουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω αιωρούμενων σωματιδίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς το υπουργείο ΠΕΚΑ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ενημερώνει για την υπέρβαση των ορίων εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων κατά το τριήμερο 23,24 και 25 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ιωαννιτών και ζητά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, προκειμένου οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικονομικού Τιμολογίου, να επωφεληθούν των σχετικών διατάξεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα ο κ, Καχριμάνης, οι μέσοι όροι συγκέντρωσης PM10, σε μg/m3 των τελευταίων ημερών, ήταν: 23η Δεκεμβρίου 175μg/m3, 24η Δεκεμβρίου 138 μg/m3, 25η Δεκεμβρίου 152μg/m3, 26η Δεκεμβρίου 22 μg/m3, ενώ σήμερα το πρωί οι ρύποι ήταν μηδενικοί.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική, της μη μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τιμολογίου τις ημέρες που η ρύπανση υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

«Δεν γνωρίζουμε – είπε - πως αυτό θα εφαρμοστεί, για 2,3, 10 ημέρες το χρόνο όταν η Δ.Ε.Η., κάνει καταμέτρηση μια φορά το χρόνο. Άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που έχουν στα σπίτια τους αντλίες θερμότητας ή κλιματιστικά και οι πολλοί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές. Ως εκ τούτου, θεωρώ ουτοπία τα όσα λέγονται και η μοναδική λύση είναι η διάθεση φθηνού πετρελαίου σε περιοχές όπως η Ήπειρος, που το χειμώνα έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες».

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπενθύμισε ακόμη, ότι η Περιφέρεια είχε εκπονήσει ειδική μελέτη για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στις περιοχές της Ηπείρου, την οποία είχε στείλει στα αρμόδια υπουργεία, επαναλαμβάνοντας το αίτημα ότι, πλην των παραθαλάσσιων περιοχών της, η Ήπειρος πρέπει να ενταχθεί στην Α΄ ζώνη ,για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.