Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Εγκύκλιος με οδηγίες Θεοχάρη για υποθέσεις που παραγράφονται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο κυνήγι φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν και που κοντεύουν να παραγραφούν λόγω παρέλευσης δεκαετίας, επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ θα επιλεγούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που θα ελεγχθούν έως το τέλος του έτους, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες ο χρόνος παραγραφής λήγει και θα παραταθεί κατά δύο χρόνια προκειμένου να εξασφαλισθεί ο έλεγχός τους.

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δίνει οδηγίες προς τις εφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιλογή των υποθέσεων και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι εντολές ελέγχου τέτοιων υποθέσεων, που έχουν εκδοθεί πριν την εγκύκλιο και δεν έχουν ξεκινήσει, θα ακυρωθούν.

Ειδικότερα η εγκύκλιος διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ αφού αξιολογήσει τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κλπ καλείται να επιλέξει τις πλέον σοβαρές, όπως:

α) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.

β) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

γ) Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών- δωρεών- γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1055/1.4.2003.

δ) Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται απαλλαγή.

ε) Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

στ) Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

- Επειδή το πλήθος των παραγραφόμενων υποθέσεων είναι πολύ μεγάλο και κατά συνέπεια καθίσταται ανέφικτο από τις υπηρεσίες να ελέγξουν όλες τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η κάθε Υπηρεσία, θα αναθέσει προς έλεγχο τρεις υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.