Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Για καλό σκοπό έτρεξε ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μαθήματα δύναμης και αγάπης παρέδωσε σήμερα ο Γιάννης Κούρος, ο υπερδρομέας, ο οποίος, λίγο μετά 9 το πρωί, ξεκίνησε από την Ίμπρο, για να τρέξει τα 90 χιλιόμετρα ανθρωπιάς από τα Σφακιά στα Χανιά, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την κτιριακή βελτίωση του κέντρου αποκατάστασης παίδων και νέων Κρήτης, αλλά και την οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων της πόλης.

Μαζί του στην εκκίνηση στα Σφακιά, βρέθηκαν περίπου 10 παιδιά, δρομείς, καθώς και 8 άτομα από το σύλλογο εθελοντικής προσφοράς και στήριξης "Ορίζοντες", εκ των οποίων ένα σε αναπηρικό καροτσάκι.

ΒΙΝΤΕΟ-Για καλό σκοπό έτρεξε ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος

Τα μέλη του συλλόγου "Ορίζοντες" ακολούθησαν τη διαδρομή μέχρι του Ασκύφου, ενώ ο Γιάννης Κούρος, μαζί και με άλλους δρομείς που τον ακολουθούσαν, συνέχισε, για να τερματίσει στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, όπου έγινε σύντομη εκδήλωση προς τιμήν του.
Λίγο μετά τις 11:30 πρωί, περίπου δύο ώρες από την εκκίνηση, ο Γ. Κούρος είχε διασχίσει τη διαδρομή από Ίμπρο, Ασκύφου, Βρύσες, πραγματοποιώντας μικρές στάσεις στον Ομπρόσνερο και στις Βρύσες, για να δώσει αυτόγραφα και να φωτογραφηθεί με τον κόσμο που τον περίμενε.



Στη συνέχεια και στις επόμενες δύο ώρες περίπου, είχε περάσει από το Καλάμι, με προορισμό τη Σούδα, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον τερματισμό.



Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Εθνικό Στάδιο για την τελετή υποδοχής του υπερμαραθωνοδρόμου.




Εκεί, ο σύλλογος "Συνάνθρωπος", με όλους τους παρευρισκόμενους, ένωσαν τα χέρια, για να σχηματίσουν μία ανθρώπινη αλυσίδα φτιαγμένη από αγάπη και ευαισθησία.





Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος ο δήμος Αποκορώνου τύπωσε μπλουζάκια, τα οποία θα πωλούνται προς 5 ευρώ και τα έσοδα που θα προκύψουν, θα δοθούν στο φιλανθρωπικό σύλλογο «Φιλάνθρωπος» και σε άλλα φιλανθρωπικά σωματεία των Χανίων.


Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το σύλλογο δρομέων Υγείας Χανίων με την αντιπεριφέρεια Κρήτης, το δήμο Χανίων, το δήμο Αποκορώνου και το δήμο Σφακίων.

Ποιος είναι ο Γιάννης Κούρος

Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη Αρκαδίας, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.

Θεωρείται ο καλύτερος δρομέας υπεραποστάσεων όλων των εποχών.
Η παιδική του ζωή ήταν δύσκολη, στερημένη και με πολλά προβλήματα, που «σημάδεψαν» τα μετέπειτα χρόνια του.

Μικρός έκανε μήκος και σχεδόν πάντα κέρδιζε. Δεν ήταν, όμως, αυτό που τον γέμιζε. Αναζητούσε κάτι άλλο. Γιατί, όπως λέει, «τ´ άλματα και οι μικροί δρόμοι δεν απαιτούν ψυχή. Όχι πως δεν έχουν την ιδιότητα αυτή οι αθλητές. Απλώς, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Αν η ψυχή έπαιζε τον πρώτο ρόλο και εγώ θα μπορούσα να γίνω δρομέας ταχύτητος...».


Άρχισε, λοιπόν, να ασχολείται με τους δρόμους αντοχής, προκειμένου να διοχετεύει την ενέργεια που έκρυβε όπου και πάλι είχε επιτυχίες. Σιγά-σιγά, ανακάλυψε πως ήταν φτιαγμένος για περισσότερα χιλιόμετρα και, ακολουθώντας την εσωτερική του παρόρμηση, άρχισε το τρέξιμο υπερποστάσεων όπου αποδείχθηκε ασυναγώνιστος.

Η καριέρα του σαν δρομέας υπεραποστάσεων ουσιαστικά ξεκίνησε το 1983 στα εγκαίνια του Σπάρταθλου, αγώνα από την Αθήνα στην Σπάρτη μήκους 250 χλμ. Εκεί, ο 26χρονος και άγνωστος τότε Γιάννης Κούρος έφτασε πρώτος στον τερματισμό 5 ώρες νωρίτερα από ό,τι είχαν υπολογίσει οι ειδικοί και με 3 ώρες διαφορά από το δεύτερο αθλητή. Τότε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφισβήτησαν αυτή την επίδοση. Ο Κούρος, όμως, επανήλθε και την επομένη χρονιά και διανύοντας την απόσταση σε 20 ώρες και 25 λεπτά έδωσε την πιο αποστομωτική απάντηση. Το ρεκόρ που σημείωσε το 1984 στο Σπάρταθλο με 20 ώρες και 25 λεπτά παραμένει ακατάρριπτο.

Είναι αήττητος σε αγώνες αποστάσεων από 100 μίλια και πάνω επί 23 χρόνια, έχει σημειώσει περισσότερες από 70 νίκες σε υπερμαραθωνίους και περισσότερα από 160 παγκόσμια ρεκόρ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.