Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Οι Νέοι και η Κοινωνία των Πολιτών (Το παράδειγμα του Ρεθύμνου)

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας και έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο αφού μεγαλώσουν, αλλά άμεσα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την έξοδο του τόπου μας από το τέλμα, η νεολαία της χώρας μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μίας θετικής κοινωνικής αλλαγής. Η επιθυμία των νέων να συμμετέχουν στη ζωή της συνοικίας τους, της πόλης ή του χωριού τους, καθώς και να εκφέρουν την άποψή τους για κοινωνικά ζητήματα, είναι δεδομένη και οι νέοι ζητούν μια πιο ενεργή συμμετοχή. Ωστόσο, μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετές διαφορές στον τρόπο που οι νέοι θέλουν να συμμετέχουν. Σε σύγκριση με τους μεγαλύτερούς τους, δεν καταφεύγουν σε χρονοβόρες λεκτικές διενέξεις και σε ατέρμονες ανταλλαγές πολιτικών απόψεων, που τις περισσότερες φορές δεν οδηγούν πουθενά. Τώρα πλέον, οι νέοι στρέφονται σε μία δημιουργική συμμετοχή.



Μέσα από τις πρωτοβουλίες που ολοένα παίρνουν οι νέοι άνθρωποι τους δίνεται η δυνατότητα να γίνουν πιο εφευρετικοί στην καθημερινότητά τους και να δώσουν μόνοι τους λύσεις σε βασικές τους ανάγκες και προβλήματα, αλλά παράλληλα να προσφέρουν και κοινωνικό έργο.

Στην πόλη μας έχουν δημιουργηθεί πολλές εθελοντικές ομάδες, κάποιες κοινωνικού και άλλες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Είναι γνωστές σε όλους μας οι δράσεις ομάδων όπως οι Rethimnistas, Πάνθηρες Των Δρόμων, «Νοιάζομαι», Μανούλες Ρεθύμνου, Artiria , Κατ-Art-ι και άλλων, που έχουν βάλει το δικό τους πολύτιμο λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται Κοινωνία των Πολιτών.

Παρά την ανιδιοτελή και εθελοντική προσφορά τους, τα δίκτυα πολιτών δέχονται κακόβουλη κριτική. Αυτή η κριτική συνήθως προέρχεται από αυτούς που έχουν συνηθίσει στην μέχρι τώρα παρωχημένη νοοτροπία της γκρίνιας και της αρνητικότητας. Αναλώνουν την λιγοστή τους ενέργεια στην δυσφήμηση κάποιων αγνών προσπαθειών που γίνονται από συμπολίτες με ευαισθησίες και σκοπό το κοινό καλό. Όμως παίρνουν κατά καιρούς τις απαντήσεις στην πράξη. Πολύ εύστοχα οι Rethimnistas σε μία ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι: « Ένα γραμμάριο πράξης, ζυγίζει περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας». Οι αισθητικές και όχι μόνο παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη μας από την ομάδα Rethimnistas έχουν μεταδώσει το στοιχείο της συμμετοχής και της δημιουργίας και στις μικρές ηλικίες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την δράση τους στο 7ο Δημοτικό Σχολείο στο Κουμπέ.

Οι Πάνθηρες Των Δρόμων μπορεί να ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, όμως στην πόλη μας έχουν ενεργή συμμετοχή από το 2007. Εκτός από την προσπάθεια που κάνουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των πεζών και των ΑμεΑ, διοργανώνουν ποδηλατοβόλτες κάθε Παρασκευή βράδυ και Τετάρτη απόγευμα. Πρόσφατα διοργάνωσαν ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας για περιβαλλοντικά θέματα σε συνεργασία με την Greenpeace. Σκοπός του συλλόγου είναι φυσικά-εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρει το ποδήλατο- η διάδοση της χρήσης του ως μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και της τσέπης του αναβάτη, κάθε ποδήλατο που κυκλοφορεί στο Ρέθυμνο θα πρέπει να το βλέπουμε σαν ένα αυτοκίνητο μείον από τους ήδη υπερφορτωμένους συγκοινωνιακά δρόμους μας. Παρόλα αυτά ακούστηκαν από ενημερωτική συχνότητα των ερτζιανών της πόλης μας σχόλια δήθεν κατοίκων, του τύπου «οι Πάνθηρες Των Δρόμων με τα ποδήλατά τους εκτοπίζουν τους πεζούς όταν περνούν από την παλιά πόλη». Ας ρωτήσουν λοιπόν τους τουρίστες-επισκέπτες της πόλης μας , που στο θέαμα της οργανωμένης αυτής ποδηλατικής βόλτας φωτογραφίζουν και χειροκροτούν τους συμμετέχοντες μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες. Αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας λοιπόν χρειάζεται, αφού σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι πεζοί και οι ποδηλάτες συνυπάρχουν αρμονικά. Οι Πάνθηρες Των Δρόμων διανέμουν συχνά ενημερωτικά φυλλάδια υπενθυμίζοντας στους αναβάτες τους κανόνες σωστής ποδηλατικής συμπεριφοράς.

Η ομάδα εθελοντών «Νοιάζομαι» δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων ζώων. Με την προσωπική τους εθελοντική εργασία, αλλά και με την οικονομική συνεισφορά των μελών της ομάδας και άλλων συμπολιτών, έχουν καταφέρει να περιθάλψουν πάρα πολλά ζώα που βρέθηκαν σε οριακή πολλές φορές κατάσταση. Πέρα από την ηθική και συναισθηματική πλευρά της δράσης τους, με τον τρόπο αυτό συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη, αφού τα αδέσποτα ζώα μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες αλλά και να προκαλέσουν ακόμη και τροχαία ατυχήματα. Θα έπρεπε λοιπόν η ομάδα εθελοντών «Νοιάζομαι» να είχε τύχει μιας καλύτερης αντιμετώπισης από τους φορείς και να είχε ήδη τακτοποιηθεί το αίτημά τους για εξεύρεση χώρου εντός των ορίων της πόλης για την φιλοξενία των ζώων που περιθάλπτουν, καθώς και το αίτημά τους για την δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου. Δεν νοείται να ζητάει ο Δήμος μας την συνδρομή των ενεργών πολιτών και όταν αυτοί δραστηριοποιούνται εθελοντικά να μην τυγχάνουν της ανάλογης υποστήριξης. Ειδικά σε μία τουριστική περιοχή σαν τη δική μας και με δεδομένη την ευαισθησία των τουριστών-επισκεπτών σε θέματα φιλοζωικού ενδιαφέροντος.

Στα πολιτιστικά δρώμενα επίσης, οι σύλλογοι όπως το Κατ-Art-ι και η ARTIRIA, ζωντανεύουν την πόλη με τις εκδηλώσεις τους και προσφέρουν από εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους, έως θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και γενικότερα παράγουν πολιτισμό, που ειδικά στην σημερινή εποχή έχουμε ανάγκη.

Οι νέοι άνθρωποι λοιπόν αυτοοργανώνονται, χωρίς να περιμένουν την κεντρική εξουσία, η οποία φαίνεται ακόμη να μην μπορεί να αποδράσει από τα πλοκάμια της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Ο όρος κοινωνία των πολιτών σε κάποιους ξενίζει. Ίσως γιατί πρόκειται για σύγχρονες μορφές συλλογικής δράσης, οι οποίες δεν ανάγονται στις ιστορικές διαιρέσεις που ανέδειξαν και παγίωσαν τα σημερινά κομματικά και πολιτικά συστήματα.

Η Κοινωνία των Πολιτών, δεν διεκδικεί το ρόλο του πολιτικού εκφραστή μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Αντίθετα, αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Γι' αυτό ο αυτοπροσδιορισμός τους είναι ευρύτερος και έξω από τις υπάρχουσες πολιτικές και οικονομικές διαφοροποιήσεις (π.χ. Δεξιά - Αριστερά).

Με τη συμμετοχή του σε τοπικές συλλογικές δράσεις ο καθένας μας, βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η Κοινωνία Των Πολιτών ως στόχο έχει να προσδώσει περισσότερη δύναμη στα χέρια των πολιτών.

Επιδιώκουμε μια μεταφορά της κεντρικής εξουσίας προς τις τοπικές κοινότητες, τουλάχιστον όσον αφορά στα καίρια, καθημερινά προβλήματα. Θέλουμε να δούμε όλο και περισσότερους δημότες να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Ειδικότερα, επιδιώκουμε να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάζουν ιδέες μέσα από πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς της ζωής όπως τις τέχνες και τον πολιτισμό, την κοινωνική ένταξη, το περιβάλλον, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του δικαιώματος για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα , η ανιδιοτελής συμμετοχή των νέων στα κοινά θα συμβάλει όσο τίποτα άλλο στην πολυπόθητη κοινωνική επανεκκίνηση.

Επί_Μένουμε Ρέθυμνο

Δίκτυο Πολιτών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.