Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Έλληνες προσφεύγουν σε Κέντρα Συμβουλευτικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 82% των ανθρώπων που προσέρχονται στα Κέντρα Συμβουλευτικής είναι Έλληνες οι οποίοι ζητούν βοήθεια ζητώντας λύσεις για καθυστερήσεις στην έκδοση της σύνταξης , τρόφιμα και φάρμακα, ακόμη και στέγη.

Τα στοιχεία έδωσε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) , Τάνια Ιακωβίδου με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια του Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση Ξενώνων για γυναίκες θύματα βίας», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013" του ΕΣΠΑ.

«Ποσοστό 20% είναι θύματα κακοποίησης και 15% είναι άστεγοι» είπε η κ.Ιακωβίδου κάνοντας λόγο για αύξηση των νεοαστέγων την τελευταία διετία.

Αναφερόμενη στην τηλεφωνική γραμμή 'Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197, το πρώτο εξάμηνο του 2013, κάλεσαν σε ποσοστό 76% γυναίκες, ηλικίας 35-44 χρόνων οι οποίες ζητούσαν κυρίως συμβουλευτική στήριξη.

Γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, απευθύνονται και στην Εθνική γραμμή παιδικής προστασίας 1107, ζητώντας στο 30% συμβουλευτική και παραπομπή, όπως και πληροφορίες για θέματα υγείας.

Μιλώντας για τους ξενώνες υποδοχής γυναικών θυμάτων βίας που λειτουργεί το Ε.Κ.Κ.Α., η κ.Ιακωβίδου τόνισε ότι το 2013, φιλοξενήθηκαν συνολικά 50 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 25 ήταν νεοεισερχόμενες. Οι 22 από τις 50 περιπτώσεις ήταν γυναίκες που φιλοξενήθηκαν μόνες και οι υπόλοιπες φιλοξενήθηκαν μαζί με 45 παιδιά που συνόδευαν. Οι γυναίκες που φιλοξενήθηκαν στους 3 ξενώνες του Ε.Κ.Κ.Α. είναι σε ποσοστό 68% κάτω των 34 ετών και στο σύνολό τους, οι 14 είναι Ελληνίδες, 15 από αφρικανικές χώρες, 9 από ευρωπαϊκές χώρες, 8 από την Αλβανία και 4 από ασιατικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές ήταν θύματα κακοποίησης (34 άτομα), ακολουθούν τα θύματα trafficking (10 άτομα), οι γυναίκες σε κρίση (4 άτομα) και τα θύματα βιασμού (2 άτομα). Παράλληλα, στο δίκτυο Ξενώνων του Ε.Κ.Κ.Α., συγκαταλέγονται δύο ακόμα Ξενώνες 26 θέσεων οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί με προγραμματικές συμβάσεις σε ΜΚΟ και στους οποίους φιλοξενήθηκαν περίπου 25 περιπτώσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Στη Θεσσαλονίκη, από τον περασμένο Ιούλιο, λειτουργεί ξενώνας κακοποιημένων γυναικών όπου, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Θανάση Καρανίκο, φιλοξενούνται ήδη 4 γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με 5 παιδιά, από 7 μηνών έως 13 χρονών.

«Είναι γυναίκες που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν μακριά από τον σύζυγο ή το οικογενειακό περιβάλλον και θέλουν στην αρχή, κάπου να μείνουν» εξήγησε ο κ.Καρανίκος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.