Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Στους δρόμους του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακαλύψτε την μακραίωνη ιστορία του και τα καλά κρυμμένα μυστικά του.

Ακολουθείστε τους δρόμους του κρασιού, με οδηγό τη διαδρομή του κρασιού των Θεών του Ολύμπου και γευτείτε το νέκταρ της ελληνικής γης, ανακαλύψτε την μακραίωνη ιστορία του και τα καλά κρυμμένα μυστικά του, που το οδήγησαν στην κορυφή της οινοποιίας διεθνώς.

Η κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί το φυσικό νότιο όριο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Εδώ, στα κρυστάλλινα νερά των πηγών εξάγνισαν οι Μούσες τον Απόλλωνα μετά από το θάνατο του δράκοντα Πύθωνα, μας διηγείται η μυθολογία.

Από εδώ ξεκινά η πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου, με σταθμούς το οινοποιείο της εταιρείας Τσάνταλη στη Ραψάνη, το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά και τον Αμπελώνα -Οινοποιείο Kitrvs, στην Πύδνα Πιερίας.



Η γραφική Ραψάνη, δεσπόζει σκαρφαλωμένη στα 800 μέτρα, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, προσφέροντας μαγευτική θέα στο Αιγαίο, τον Θερμαϊκο κόλπο, τις παραλίες της Χαλκιδικής, τις κορυφογραμμές της Όσσας και τον Θεσσαλικό κάμπο. Ο αμπελώνας της απλώνεται σ` ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας, στις βουνοπλαγιές του προφήτη Ηλία. Σ` αυτές τις κορφές γεννήθηκε ο θρύλος του Νέκταρ, του ποτού των θεών του Ολύμπου.



Στην πρώτη στάση σας θα ξεναγηθείτε στο οινοποιείο της εταιρείας Τσάνταλη και στη συνέχεια, θα ανακαλύψετε πεζοπορώντας ή με αυτοκίνητο, τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής. Στην πλατεία της Ραψάνης, κάτω από βαθύσκια αιωνόβια πλατάνια, σας περιμένουν οι φημισμένες τοπικές νοστιμιές, πάντα με τη συνοδεία ενός ποτηριού κρασί. Εκλεκτά κρέατα, νοστιμότατα κατσικάκια και τοπικό τυρί. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν θαυμάσιες γαλατόπιτες, κρεατόπιτες, τυρόπιτες και το «πλατσάρο» (ιδιόμορφη χορτόπιτα).



Από τη Ραψάνη, πολύ εύκολα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Κρανιά, χωριό κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Μπροστά του απλώνεται πανοραμικά η πεδιάδα των εκβολών του Πηνειού και το Αιγαίο Πέλαγος. Στο Κτήμα Κατσαρού, ο επισκέπτης αφού ξεναγηθεί μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική θέα που απλώνεται μπροστά του.

Σειρά έχει το Οινοποιείο Kitrvs, στην Πύδνα Πιερίας, κοντά στην Κατερίνη. Ο οικογενειακός αμπελώνας είναι χτισμένος σε υψόμετρο, κατάλληλο για την καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών και είναι ανοιχτός στη θαλασσινή δροσιά.
Συνεχίζοντας στον δρόμο που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη, θα συναντήσετε τον γραφικό Πλαταμώνα με τις αμμουδερές ακρογιαλιές του, τις όμορφες παραλίες και τα φρέσκα ψάρια.

Ο Άγιος Παντελεήμονας με τον παραδοσιακό του οικισμό και το ενετικό κάστρο είναι η ιδανική επιλογή για χαλαρές βόλτες. Στο αρχαίο Δίο επισκεφθείτε την πόλη με τα ιερά των θεών των Μακεδόνων, ένα μοναδικό δείγμα αρχαίας Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.



Τέλος ο μυθικός Όλυμπος με τα καταφύγια και τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης για τους λάτρεις της ορειβασίας, του καθαρού βουνίσιου αέρα και της ηρεμίας.

Οι επισκέπτες του Δρόμου του Κρασιού του Ολύμπου, εκτός από τα οινοποιία της περιοχής, τους ξενώνες, τα εστιατόρια, τα εργαστήρια παρασκευής τοπικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, μπορούν να επισκεφτούν και αξιόλογους επισκέψιμους χώρους, όπως το Λιτόχωρο, τα ιστορικά Αμπελάκια και τα Τέμπη.

Επισκέψιμα οινοποιεία

Kitrvs Αμπελώνας-Οινοποιείο



Το Το KITRVS είναι ένας ενιαίος οικογενειακός αμπελώνας στην Πύδνα Πιερίας, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, σε πλαγιά λόφου, ανοικτός στη θαλασσινή δροσιά και σε υψόμετρο που επιτρέπει τη συνεχή κίνηση του αέρα ώστε να είναι δυνατή η επιθυμητή ωρίμανση και η αρωματική απόδοση των σταφυλιών. Οι οινοποιητικές διαδικασίες αφομοιώνουν καθιερωμένες πρακτικές και προωθημένες προσεγγίσεις για την δημιουργία ποιοτικών οίνων. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Info

Τηλέφωνο: 23510 77724
Web site: www.ktimakitrus.gr
Κτήμα Κατσαρού



Το Κτήμα Κατσαρού είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από το 1985, σ` έναν παραδοσιακό αμπελότοπο στην Κρανιά Ολύμπου. Από το οινοποιείο του κτήματος που βρίσκεται στην αρχή του αμπελώνα ο επισκέπτης έχει πανοραμική θέα του Αιγαίου και μπορεί να δει μέχρι τον Άθω και τις Σποράδες. Οι υπεύθυνοι του Κτήματος θα σας υποδεχθούν στην είσοδο του οινοποιείου και θα σας ενημερώσουν για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή και την ιστορία του Κτήματος. Στη συνέχεια θα μάθετε την παραγωγική διαδικασία στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του κτήματος. Στο οινοποιείο υπάρχει ειδικός χώρος όπου εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης. Και τα δύο κρασιά του Κτήματος Κατσαρού και κυρίως το ερυθρό είναι κρασιά παλαίωσης. Η κάβα παλαίωσης των κρασιών είναι ένας χώρος όπου θα γνωρίσετε τη διαδικασία και τους τρόπους παλαίωσης των κρασιών, ενώ στο χώρο οινογευστικών δοκιμών θα μυηθείτε στην τέχνη της δοκιμής των κρασιών και μπορείτε να αγοράσετε τα κρασιά που επιθυμείτε. Είναι επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Info

Τηλέφωνο: 24950 41666

Website: www.ktimakatsarou.gr

Τσάνταλη - Ραψάνη



Η παράδοση της οικογένειας Τσάνταλη ξεκινά από το 1890 όταν άρχισε να καλλιεργεί αμπέλια στην Ανατολική Θράκη, να οινοποιεί σταφύλια και να αποστάζει τσίπουρο και ούζο. Η φήμη του ονόματος Τσάνταλη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν για να αγοράσουν το εύγευστο κρασί και το αρωματικό ούζο της οικογένειας. Σήμερα η τρίτη γενιά της οικογένειας Τσάνταλη κρατά ζωντανό το όραμα του ιδρυτή της. Με τις ίδιες αρχές, το μεράκι, τη φροντίδα και την αγάπη συνεχίζει να δημιουργεί εκλεκτό κρασί, ούζο και τσίπουρο. Η Ε. Τσάνταλης Α. Ε., με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και οδηγό την παράδοση, αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοποιία - αποσταγματοποιία της Ελλάδας. Μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Info

Τηλέφωνο: 23990 76100
Web site: www.tsantali.gr

Που θα φάτε

Εστιατόριο Kouria, Αμπελάκια



Στην είσοδο της ιστορικής κοινότητας Αμπελακίων, στο ύψος των διοδίων των Τεμπών Λάρισας θα βρείτε το ξενοδοχείο «Kouria». Ένα από τα πιο προσεγμένα σημεία του ξενοδοχείου και ίσως το πιο αγαπημένο των επισκεπτών είναι το εστιατόριο που βρίσκεται στον επάνω όροφο του κεντρικού κτιρίου. Με ιδιαίτερες γεύσεις βασισμένες στην παραδοσιακή ελληνική και μεσογειακή κουζίνα αλλά με σύγχρονη τεχνοτροπία και αγνές πρώτες ύλες, τόσο το πρωινό όσο και το μενού του εστιατορίου ενθουσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. (Τηλέφωνο: 24950 93333, 24950 93343, 2495093344)

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο



Στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου Πιερίας, στο «Γαστρονόμιο Εν Ολύμπω» θα γευτείτε σύγχρονη ελληνική κουζίνα με δημιουργικά πιάτα, αλλά και παραδοσιακά, όπως πίτες, τραχανά, γίδα βραστή και μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών τυριών και αλλαντικών. Η πλούσια λίστα κρασιών περιλαμβάνει πάνω από 450 ετικέτες, από τις οποίες τουλάχιστον 350 ελληνικές αλλά και επιλεγμένες ξένες. Από τα πιάτα ξεχωρίζουν το αρνάκι με ελιές, δενδρολίβανο και πλιγούρι, το κοτόπουλο με τυριά και σπαράγγια, το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και το ριζότο με βασιλομανίταρα και τσουκνίδα. (Τηλέφωνο: 23520 21300, 23520 21301)

Εστιατόριο Να με θυμάσαι..., Λάρισα



Το Bar - Restaurant - Bistrot «Να με θυμάσαι...» στη Λάρισα προσφέρει μια δημιουργική και αυθεντική κουζίναμ η οποία στηριγμένη στην ελληνική παράδοση αναδεικνύει και τις γευστικές ιδιαιτερότητες της διεθνούς κουζίνας, σε πιάτα απλά, όπως το ριζότο και τα ζυμαρικά, αλλά και gourmet, όπως τα σκαλοπίνια με γκορκοτζόλα ή τα γεμιστά με καραβίδες φιλέτα. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται σε ό, τι αφορά τα φρέσκα ψάρια ελληνικής αλιείας, έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα η ονομαστή ψαρόσουπα (από πέντε είδη ψαριών), το ψάρι σχάρας, τα φιλέτα (ποσέ, σε φάκελο με λαχανικά ή φρικασέ) και οι ιδιαίτεροι αχνιστοί θαλασσομεζέδες. Ειδικοί συντηρητές οίνου, συνεργάτες του εστιατορίου, εγγυώνται την ποιότητά του. (Τηλέφωνο: 2410287833 , 6946888126)

Το Χάνι, Παλαιός Παντελεήμονας



Στο παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, 150 μέτρα από την πλατεία του χωριού, το παραδοσιακό οινομαγειρείο «Το Χάνι» σας υποδέχεται με οικογενειακή ατμόσφαιρα, θέα και γευστική κουζίνα, χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα υλικά, ντόπιας παραγωγής, μαγειρεύοντας τα σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις χυλοπίτες του κυρίου Θόδωρου. Στο Χάνι υπάρχει επισκέψιμο κελάρι με ντόπια κρασιά από παραγωγούς της περιοχής. (Τηλέφωνο: 23520 22367).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.