Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΙΚΑ: Πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντατικότερους ελέγχους με σκοπό την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ζητεί από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ η διοίκηση του Ιδρύματος.

Σε έγγραφό της η διοίκηση υπογραμμίζει την «ιδιαίτερη σημασία του επιτόπιου ελέγχου για την διερεύνηση των κυριότερων μορφών εισφοροδιαφυγής, τη μηδενική ή πλημμελή ασφάλιση» και εκτιμά την έως σήμερα ελεγκτική δράση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ «ως όχι απλά κατώτερη της κατ΄ ελάχιστα αναμενόμενης αλλά υποτυπώδη ακόμη και αν συνυπολογισθούν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την μείωση του προσωπικού».

Ορίζεται ως ελάχιστος αριθμός διενεργούμενων επιτόπιων ελέγχων από το κάθε υποκατάστημα, ανά μήνα, οι 10 έλεγχοι σε κοινές επιχειρήσεις και οι 10 έλεγχοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιείται ο προαναφερόμενος αριθμός επιτόπιων ελέγχων, οι αρμόδιοι διευθυντές θα πρέπει να αιτιολογούν σε σχετικό έγγραφο τους προς τον διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους λόγους της μη ανταπόκρισης στο συγκεκριμένο στόχο.

Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητεί από τις υπηρεσίες να προβαίνουν σε ουσιαστικό έλεγχο συσχετίζοντας τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με τα πραγματικά και να ελέγχουν την πρόσληψη και αποχώρηση των εργαζομένων την ειδικότητα, το ωράριο (πλήρες -μειωμένο), τις μηνιαίες αποδοχές, το είδος της ασφάλισης (τεκμαρτά, με σύμβαση έργου) κ.λπ..

Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, είναι η αύξηση των εσόδων, τόσο στο επίπεδο καταβολής τρεχουσών εισφορών όσο και σε αυτό της είσπραξης ληξιπρόθεσμων. Η παρούσα συγκυρία είναι η «κρισιμότερη για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος», αναφέρεται.

«Από τη σύγκριση των δηλωθεισών και των πράγματι καταβληθεισών εισφορών», αναφέρει το έγγραφο, «αποδεικνύεται ότι ένας σημαντικός αριθμός εργοδοτών δεν καταβάλλει εντός των προβλεπομένων προθεσμιών τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές».

«Η απόκλιση αυτή σε συνδυασμό με τη μείωση των διενεργούμενων ελέγχων, δημιουργεί προβλήματα στην διαχείριση των οικονομικών μεγεθών του Ιδρύματος και την ως εκ τούτου απρόσκοπτη καταβολή των παροχών προς τους δικαιούχους».


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.