Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Με 2 εκατ. ευρώ επιβαρύνει ετησίως τη χώρα μας η γέννηση παιδιών με κυστική ίνωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αποφυγή γέννησης ενός παιδιού με Κυστική Ίνωση θα εξοικονομούσε ετησίως για το κράτος τουλάχιστον 40.000 ευρώ για κάθε ασθενή, ποσό το οποίο σήμερα χρειάζεται για την ετήσια θεραπεία και νοσηλεία ενός ασθενούς.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύλλογος για την Κυστική Ινωση (www.cfathess.gr), προσθέτοντας ότι κάθε εβδομάδα γεννιέται ένα παιδί με Κυστική Ίνωση στη χώρα μας, εξαιτίας της έλλειψης υποχρεωτικού προγεννητικού ελέγχου.

Η γέννηση ασθενών παιδιών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με τον προγεννητικό έλεγχο, όπως έγινε και με την μεσογειακή αναιμία, καθώς η Κυστική Ίνωση κληρονομείται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Οι φορείς της νόσου στη χώρα μας οι οποίοι δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και είναι απόλυτα υγιείς ξεπερνούν τους 500.000! Η Κυστική Ίνωση είναι μια σοβαρή κληρονομική νόσος με κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή ιδιαίτερα πυκνής βλέννας, η οποία φράσσει διάφορα σημαντικά όργανα, κυρίως δε τους πνεύμονες και το πάγκρεας, προκαλώντας ανεπάρκεια αυτών, επιφέροντας έτσι το θάνατο σε νεαρή ηλικία.



Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι ο αναιτιολόγητος και επίμονος βήχας, δεδομένου ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις που αντιμετωπίζονται με ισχυρά και πολλά αντιβιοτικά. Λόγω της πολυσυστηματικότητας της νόσου και της βαρύτητας της, οι πάσχοντες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν καθημερινά πολλά φάρμακα ιδιαίτερα υψηλού κόστους για την ρευστοποίηση και απόχρεμψη των παχύρρευστων βρογχικών εκκρίσεων, όπως και ένζυμα, βιταμινούχα και διατροφικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της δυσαπορρόφησης των τροφών, λόγω της παγκρεατικής ανεπάρκειας.

Επίσης, υποβάλλονται καθημερινά σε διάφορες θεραπείες με τη χρήση θεραπευτικών συσκευών, όπως είναι οι νεφελοποιητές, για την αγορά των οποίων και των αναλωσίμων τους, πληρώνουν εξ ιδίων μεγάλα ποσά σε τακτά διαστήματα. Η Θεραπευτική αγωγή ενός ασθενούς ξεπερνά τα 40.000 ευρώ κατ’ έτος, ενώ η μεταμόσχευση πνευμόνων που αποτελεί την μοναδική ελπίδα σωτηρίας για τους ασθενείς στα τελικά στάδια της νόσου στοιχίζει σήμερα 200.000 περίπου ευρώ τα οποία το Ελληνικό κράτος καταβάλει στα ξένα μεταμοσχευτικά κέντρα, δεδομένης και της έλλειψης μεταμοσχευτικού κέντρου πνευμόνων στην χώρα μας.


Πηγή: http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.