Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ερευνητές δημιουργούν κώδικα που κατασκευάζει DNA

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η γλώσσα προγραμματισμού που έρχεται να ανατρέψει τα παραδεδομένα!

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν ανέπτυξαν πράγματι κάτι που μοιάζει τόσο τρελό όσο ακούγεται!

Μιλάμε απλά-απλά για κώδικα υπολογιστή που δημιουργεί μόρια DNA, κάνοντάς τον μια από τις κορυφαίες τεχνολογικές καινοτομίες των τελευταίων ετών.

Κι ενώ αρχικά δεν συνειδητοποιεί ενδεχομένως κάποιος τη χρησιμότητα της νέας προγραμματιστικής γλώσσας, οι πρακτικές της εφαρμογές είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητες.

Η υπολογιστική γλώσσα δημιουργεί λοιπόν ένα κωδικοποιημένο σετ εντολών για την παρασκευή γενετικού κώδικα, βασιζόμενη στην ιδέα του δικτύου των απαραίτητων χημικών αντιδράσεων, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια περιοχή των εφαρμοσμένων μαθηματικών που αποπειράται να λειτουργήσει ως μοντέλο συμπεριφοράς των χημικών συστημάτων του πραγματικού κόσμου. Στην περίπτωση που μας απασχολεί, ο πραγματικός κόσμος δεν είναι άλλος από το μυστικό της ζωής, το DNA με σάρκα και οστά!

Θέλετε να το πούμε διαφορετικά; Οι πληροφορικοί του Πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν μόλις ένα πρόγραμμα για να προσομοιώνουν τη ζωή, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που τους επιτρέπει να προγραμματίζουν και να ελέγχουν τα αντίστοιχα μόρια.

Όσο για την πρακτικότητα της εφαρμογής, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Nanotechnology, είναι πραγματικά αστρονομικών διαστάσεων, αφού ο υπολογιστικός χειρισμός των στοιχείων της ζωής μπορεί να δώσει θεραπευτικές λύσεις εντελώς καινοφανείς: η ανάπτυξη συνθετικών συστημάτων που μιμούνται τη συμπεριφορά των βιολογικών οργανισμών ανοίγει ένα νέο πεδίο εφαρμογών.

Ο κώδικας θα μας επιτρέψει κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε μόρια που θα αντιπαρατίθενται αποφασιστικά με τις νόσους, θα απαλείφουν τις γενετικές ανωμαλίες και θα αναβαθμίσουν τελικά τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα. Και μάλιστα γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από ποτέ! Πραγματικά ασύλληπτο...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.