Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Γαλλία: Θα φορέσει "Χρώματα Ελλάδας"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από ελληνικά χρώματα θα "πλημμυρίσει" την επόμενη εβδομάδα η πόλη Μπαλμά, στα νότια της Γαλλίας. Μαθήματα ελληνικής μαγειρικής, εκθέσεις, παραδοσιακούς χορούς, διαλέξεις, ακόμα και μια πρώτη επαφή με την ελληνική γλώσσα, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις "Couleurs Grèce" (Χρώματα Ελλάδας) που διοργανώνεται από τον δήμο Μπαλμά, με τη συνεργασία του συλλόγου "Ελληνικοί Ορίζοντες" (Horizons Grecs), από τις 7 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των "Ελληνικών Οριζόντων, Χρήστος Ζίας, μεταξύ των εκδηλώσεων, είναι εκθέσεις με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παραδοσιακές φορεσιές, σεμινάριο και παράσταση παραδοσιακών χορών, προβολή ελληνικών προϊόντων (λάδι, μέλι, αρωματικά χόρτα). Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν η Ελληνογαλλίδα βουλευτής Μαριέττα Καραμανλή και ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ενώ θα προβληθεί η ταινία 'Το βλέμμα του Οδυσσέα" του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Ακόμη, μέσα από το εργαστήριο "Όλοι σας ξέρετε να μιλάτε ελληνικά", θα αναδειχθεί πόσες ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούν οι Γάλλοι στην καθημερινότητα τους, αλλά και η σημασία της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. Ζίας υπογράμμισε ότι σκοπός των εκδηλώσεων είναι να απασχολήσει η Ελλάδα με θετικό τρόπο την επικαιρότητα, μέσα από τον πολιτισμό της.

Ο σύλλογος "Ελληνικοί Ορίζοντες", στον οποίο συμμετέχουν Έλληνες της Τουλούζης, ιδρύθηκε το 2003 και μεταξύ των δραστηριοτήτων του είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ομογενών, η προβολή του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και η παροχή βοήθειας σε Έλληνες που μεταναστεύουν στην περιοχή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην περιοχή δεν υπάρχει οργανωμένη ελληνική κοινότητα, ενώ ο κ. Ζίας εκτίμησε ότι οι Έλληνες είναι περίπου 150 άτομα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει μεικτούς γάμους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.