Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Σε διαβούλευση η μετεξέλιξη των ψυχιατρικών νοσοκομείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αλλαγές θα γίνουν με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και των εργαζομένων, διαβεβαιώνει το υπουργείο.

Η αποασυλοποίηση και η οριστική κατάργηση των ψυχιατρείων, προκειμένου να μετασχηματιστούν σε δίκτυα ανοιχτών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, αλλά και διακηρυγμένος στόχος του Εθνικού Σχεδίου «Ψυχαργώς» αναφέρει σε έγγραφό της, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η κ. Μακρή, και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το σχέδιο δράσης που το συνοδεύει, αναφέρουν ρητά ως στόχο την «κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των Οργανισμών τους με τη σημερινή τους μορφή και τη μετεξέλιξη αυτών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ανάπτυξη της τομεοποίησης των νοσοκομειακών και κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας».

Η αρμόδια Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας έχει, ήδη, καταρτίσει πρόγραμμα διαβούλευσης με τα ως άνω νοσοκομεία, οι διοικήσεις των οποίων υποβάλλουν προτάσεις για τον σχεδιασμό της μετεξέλιξης των εν λόγω ιδρυμάτων, που θα εκτιμηθούν με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και των εργαζομένων, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας.

Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 33 Ψυχιατρικές Κλινικές, επτά Παιδοψυχιατρικές Κλινικές, 40 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, 18 Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, μία Μονάδα Εφήβων, 26 Κινητές Μονάδες, 50 Κέντρα Ημέρας, 10 Δομές για Άνοια/alzeheimer, 14 Δομές για Διαταραχές Αυτιστικού Τύπου, 12 Νοσοκομεία Ημέρας, 39 Οικοτροφεία, 94 Ξενώνες, 185 Προστατευμένα Διαμερίσματα, 17 ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) και 41 Ειδικές Δομές/Υπηρεσίες. Όπως τονίζει η υφυπουργός Υγείας, «στόχος του υπουργείου είναι η διατήρηση του συνόλου των κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) που επωμίζονται το βάρος του Εθνικού Σχεδίου "Ψυχαργώς" για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση».

Το έγγραφο της κ. Μακρή διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, έχουν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται την κατάργηση της ασυλικού τύπου φροντίδας, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με στόχο να προχωρήσει στην κατάργηση των τριών μεγάλων ψυχιατρείων, το ΨΝΑ, το ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο» και το ΨΝΘ. Οι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει με λογικές κατεπείγοντος, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.