Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ανοίγει όλο το ασφαλιστικό η κυβέρνηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιοι απειλούνται με ανατροπές σε όρια ηλικίας και συντάξεις.

Μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά και ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει 35ετία- οι οποίοι φέρονται να κινδυνεύουν να παραμείνουν στην εργασίας τους έως και 12 χρόνια παραπάνω για να πάρουν πλήρη σύνταξη- απειλούνται με ανατροπές στον προγραμματισμό τους, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας.

Η «καμπάνα» του ασφαλιστικού χτυπά για 350.000 ασφαλισμένους που έχουν από τα τέλη του 2012 θεμελιώσει το δικαίωμα να λάβουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη όταν κλείσουν το προβλεπόμενο από το νόμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι μειώσεις στις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων, καθώς και η κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγεί σήμερα ο ΟΑΕΕ στους συνταξιούχους του παλαιού ΤΕΒΕ αποτελούν τις βασικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της «τρύπας» στους προϋπολογισμούς των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Αν και οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων στην Ελλάδα από το 17% του ΑΕΠ το 2010 έχουν ήδη υποχωρήσει στο 14% του ΑΕΠ το 2013, η τρόικα εξακολουθεί να ζητά εναρμόνιση της χώρας με το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 12% του ΑΕΠ.

Η τρόικα θεωρεί πως οι παρεμβάσεις συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη διετία 2013 -2014 δεν έχουν αποδώσει πλήρως με αποτέλεσμα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι βραχυπρόθεσμα πιέσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και ως εκ τούτου η πλέον «πρόσφορη» λύση είναι η καθολική επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Αν αποφασιστεί η παρέμβαση αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να βγουν τελικά στη σύνταξη από 7 έως 12 χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αθροιζόμενες οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τις παροχές των ευγενών ταμείων και του πρώην ΤΕΒΕ οδηγούν σε δημοσιονομικό όφελος 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.