Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

«Οδηγός επιβίωσης» για καταθέσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς θα αποφευχθούν οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς.

Τρόπο να διασφαλίσουν τα χρήματά τους αναζητούν οι πολίτες με φόντο τις κατασχέσεις συντάξεων και επιδομάτων για χρέη στην εφορία ή ιδιώτες. Το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η προστατευτική ασπίδα του νόμου, ώστε εφορία και ιδιώτες να μην μπορούν να κατάσχουν χρήματα, παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Διασφάλιση ακατάσχετου

Περιπτώσεις κατάσχεσης επιδομάτων ανεργίας, πολυτεκνικών ενισχύσεων ή και φοιτητικών επιδομάτων για χρέη προς την εφορία είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Λύση σωτηρίας υπάρχει και προβλέπεται ρητά σε νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες τους καταθετικούς λογαριασμούς όπου πιστώνεται η σύνταξη ή η μισθοδοσία τους ή άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα, διασφαλίζοντας έτσι τα χρήματά τους από κατάσχεση.

Υπάρχουν ωστόσο και προϋποθέσεις. Το ακατάσχετο όριο τίθεται στα 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και στα 2.000 για κοινό. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έχει ατομικό λογαριασμό και δεν τον δηλώσει ωε μισθοδοτικό, μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αν τον δηλώσει αλλά διατηρεί εκεί υπόλοιπα άνω των 1.500 ευρώ, μπορεί να γίνει κατάσχεση του ποσού πέραν του ορίου αυτού για οφειλές προς ιδιώτες ή τράπεζες.

Εκτός του παραπάνω νόμου, του 4161/2013, ισχύει παράλληλα και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ που αφορά χρέη προς το Δημόσιο και προβλέπει πως «δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτό μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου αλλά το εναπομείναν ποσό δεν μπορεί να είναι κάτω των 1.000 ευρώ».

Εδώ, σημειώνει η εφημερίδα, το όριο για ατομικό λογαριασμό είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει για χρέη προς ιδιώτες κατά 500 ευρώ όταν πρόκειται για ατομικό λογαριασμό. Τα ακατάσχετα όρια ισχύουν όμως και στους κοινούς λογαριασμούς. Αν, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μισθωτών ή συνταξιούχων έχει βιβλιάριο με υπόλοιπο 2.000 ευρώ και ο ένας χρωστά στην εφορία, δεν μπορεί να πειραχτεί ο λογαριασμός καθώς αναλογεί στον κάθε συνδικαιούχο ποσό κατάθεσης 1.000 ευρώ.

Αν το ποσό είναι πχ 2.200 ευρώ και ο ένας από τους συνδικαιούχους χρωστά 250 ευρώ στην εφορία, τότε η τράπεζα μπορεί αν αποδώσει στην εφορία μόνο 100 καθώς στον κάθε έναν αναλογεί ποσό κατάθεσης 1.100 ευρώ και το ακατάσχετο όριο είναι στα 1.000.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.