Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Φοιτητικές εστίες θωρακίζονται ενεργειακά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως σημαντική προϋπόθεση για την περεταίρω εύρυθμη λειτουργίας των φοιτητικών εστιών της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, χαρακτηρίζεται η ένταξή του κτιριακή συγκροτήματος στο πρόγραμμα «ELIH-MED», που αφορά την Ενεργειακή αποδοτικότητα σε κοινωνικές κατοικίες της Μεσογείου.

Αυτό τονίσθηκε σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στην Κομοτηνή ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Κατσιμίγας και ο Αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Παντελής Μπότσαρης.

Ειδικότερα ο κ. Μπότσαρης αναφερόμενος στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων των φοιτητικών εστιών σημείωσε πως το έργο που ξεκινά είναι αποτέλεσμα της σχέσης που έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τη Περιφέρεια και είναι σημαντικό, καθώς η συντήρηση όλων των υποδομών στη σημερινή οικονομική είναι πολύ δύσκολη, με τους προϋπολογισμούς να έχουν περικοπεί τουλάχιστον κατά 40%.

Ο κ. Κατσιμίγας τόνισε πως το «ELIH-MED» είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, στο οποίο εκτός της Ελλάδος συμμετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Κύπρος και προβλέπει την αναθεώρηση του τρόπου οικοδόμησης των κατοικιών και ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Οι φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής έχουν σοβαρά προβλήματα απώλειας ενέργειες, γι’ αυτό και η περιφέρεια συμμετέχοντας στο πρόγραμμα και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να εντάξει τα 600 διαμερίσματα των εστιών στο πρόγραμμα, προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Το πρόγραμμα αφορά την εξωτερική θωράκιση (θερμομόνωση) των δωματίων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις οροφές, αντικατάσταση λαμπτήρων με άλλους οικονομικότερους και σύστημα παρακολούθησης και καταμέτρησης όλων των καταναλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.