Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Αρνούνται να δώσουν άσυλο στον πρώτο κλιματικό πρόσφυγα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το νησιωτικό κράτος Κιριμπάτι στον Ειρηνικό σταδιακά εξαφανίζεται.

Τις σκληρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βιώνει ο μικρό νησιωτικό κράτος Κιριμπάτι στον Ειρηνικό, που σταδιακά εξαφανίζεται εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Λόγω των κινδύνων, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, πριν έξι χρόνια ένας άνδρας από το απομακρυσμένο νησί μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία μαζί με τη γυναίκα του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί γεννήθηκαν τα τρία παιδιά του.

Ο άνδρας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ζητά άσυλο από τις Αρχές της Νέας Ζηλανδίας ως κλιματικός πρόσφυγας.

Όπως υποστηρίζει, η οικογένειά του δεν έχει κανένα μέλλον στο Κιριμπάτι. Οι κυματοθραύστες δεν μπορούν πλέον να εμποδίσουν τις παλίρροιες και τα τεράστια κύματα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειες και να πλημμυρίζουν τα σπίτια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Νέα Ζηλανδία ωστόσο δεν τον αναγνωρίζουν ως κλιματικό πρόσφυγα και έχουν ήδη απορρίψει δυο φορές το αίτημά του για χορήγηση ασύλου με την αιτιολογία ότι δεν διώκεται για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Τελικά ο άνδρας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας και η υπόθεσή του θα εκδικαστεί στις 16 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Κιριμπάτι εκπαιδεύει τους κατοίκους για το πώς πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση πλημμύρας που θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το νησί.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αγοράσει γη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα γειτονικά νησιά Φίτζι για τη μεταφορά πληθυσμού αν αυτό καταστεί αναγκαίο, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιαπωνική εταιρεία για την αγορά πλωτού νησιού.


Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.