Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Στο Νέστο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκινάει σε λίγο το έργο του γεωθερμικού πάρκου.

Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών θα στηρίξει τους αγρότες και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παράγωγης, κάνοντας ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης από το Ερατεινό του δήμου Νέστου Καβάλας, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του σε αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μόσχο Κορασίδη, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη, τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Αρχέλαο Γρανά και το δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη επισκέφτηκε την περιοχή του Ερατεινού, όπου πρόκειται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου (γεωθερμικό πάρκο), έκτασης 1.000 στρεμμάτων. Σύντομα αναμένεται, δε, και η εγκατάσταση εργολάβου.

Επίσης, ο υπουργός επισκέφθηκε το ιδιαίτερα σημαντικό αρδευτικό έργο της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, που ξεκίνησε εδώ κι έναν μήνα, καθώς με παρέμβαση του ίδιου δόθηκε λύση στο ζήτημα της κατακύρωσης του διαγωνισμού που εκκρεμούσε για έναν και πλέον χρόνο.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.705.352 ευρώ και αφορά την κατασκευή αρδευτικών δικτύων με υδροδότηση από τον ποταμό Νέστο. Η άρδευση της περιοχής γίνεται με επιφανειακά δίκτυα σε τσιμεντένιες διώρυγες. Τα αρδευτικά δίκτυα που κατασκευάσθηκαν είναι σε έκταση 130.156 στρεμμάτων.

Αναφερόμενος στο έργο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, που θα εκσυγχρονίσει όλο το αρδευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

«Με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων και περισσότεροι από 2000 αγρότες θα ωφεληθούν για να ποτίζουν σε ένα γόνιμο κάμπο τις εντατικές τους καλλιέργειες» υπογράμμισε.

«Πρόκειται για σημαντικές καλλιέργειες, με εξαγώγιμα χαρακτηριστικά και υψηλό εισόδημα για τον αγρότη και σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία όλης της χώρας. Τα σπαράγγια και τα υπόλοιπα κηπευτικά, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, η βιομηχανική τομάτα για την κονερβοποιία, τα δέντρα και τα ακτινίδια είναι ενδεικτικές των καλλιεργειών που θα υποστηριχθούν με την ολοκλήρωση του έργου του Νέστου\» πρόσθεσε ο υπουργός.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» για την εκπαίδευση και την κατάρτιση αγροτών, όπου, σε συνεργασία με τον δήμο Νέστου, θα εκπονηθεί νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών για τη χρήση της γεωθερμίας στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.