Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής βενζίνης από μικρόβια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μέθοδος βασίζεται σε μεταβολικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς.

Για πολλές δεκαετίες, βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή βενζίνη και πολλών βιομηχανικών και χημικών προϊόντων. Ωστόσο, τόσο η μείωση της διαθεσιμότητας τους, όσο και περιβαλλοντικά προβλήματα, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διαφορετικών μεθόδων παραγωγής καυσίμων.

Ερευνητές από το κορεατικό ινστιτούτο KAIST, προχώρησαν ένα βήμα στη διαδικασία αυτή, παρουσιάζοντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής βενζίνης από μεταβολικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Σανγκ Γιουπ Λι του τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής, συνέθεσαν αλκάνια με τη βοήθεια μικροβίων. Τα αλκάνια είναι μόρια υδρογονανθράκων, που αποτελούνται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου, και αποτελούν το βασικό συστατικό της βενζίνης.

Στο παρελθόν, ερευνητές είχαν καταφέρει με τη βοήθεια τροποποίησης του μεταβολισμού των βακτηριδίων E.coli, να παράγουν μακριά μόρια αλκανίων (με 13 έως 17 άνθρακα), τα οποία είναι κατάλληλα για την παραγωγή ντίζελ.

Αυτή τη φορά, οι κορεάτες ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να παράγουν μικρότερου μεγέθους μόρια αλκανίων, τα οποία είναι κατάλληλα για την παραγωγή βενζίνης, πάλι με την μεταβολική τροποποίηση των ίδιων μικροοργανισμών.

Η νέα τεχνική βιοσύνθεσης αλκανίων, με την προσθήκη των κατάλληλων ενζύμων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή και άλλων μορίων υδρογονανθράκων.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας για την παραγωγή βενζίνης με βιώσιμο τρόπο» είπε ο Σανγκ Γιουπ Λι και επεσήμανε ότι η ερευνητική ομάδα του ήδη εργάζεται για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της τεχνικής παραγωγής βιο-βενζίνης, που ακόμα είναι χαμηλή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.