Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Στις αγορές μέσω... ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε φάρμακο για πάσα μνημονική νόσο επιχειρεί να αναγάγει το υπουργείο Οικονομικών την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, επιχειρώντας και να μειώσει άμεσα το δημόσιο χρέος, αλλά και να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, ύψους περίπου 10,9 δισ. το 2015-2016.

Το ζητούμενο, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, είναι το πώς θα γίνει η περίφημη αυτή αξιοποίηση, πότε, και βέβαια πόσα χρήματα θα αποφέρει. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί πάγια πεποίθηση, κυρίως του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι -παρά το νομικό και πολεοδομικό χάος που επικρατεί- τα ακίνητα του Δημοσίου έχουν αξία που κυμαίνεται από 250 έως 300 δισ. ευρώ. Το κλίμα αυτό έχει περάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται -με βάση την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας- να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέου δανεισμού και, κατά συνέπεια, της ανάληψης νέων μέτρων από ένα τρίτο μνημόνιο.

Αντίθετα, το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει ότι από τα καταγεγραμμένα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν το κράτος δεν θα πρέπει να αναμένει έσοδα πάνω από 10-15 δισ. ευρώ, με όποιο τρόπο και αν αξιοποιηθούν.

Πριν από ένα χρόνο, ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να διερευνήσει τα ενδεχόμενα τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ένα «καλάθι ακινήτων». Μάλιστα ενημερώθηκε για το θέμα και η τρόικα, η οποία φάνηκε καταρχήν επιφυλακτική. Στη συνέχεια όμως προέκυψε η πρόταση του EFSF για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται ομόλογα συνολικής αξίας 15-20 δισ. ευρώ και τα οποία θα εκδίδονταν έναντι μελλοντικών εσόδων ελληνικών δημόσιων ακινήτων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.