Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κράτος: Εξίσωση των ΑμεΑ με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Είναι αλήθεια πως σπάνια γράφω στο Blog αυτό, ο ίδιος, προσωπικά άρθρα και αναρτήσεις. Το κάνω μόνο όταν το κρίνω σημαντικό και για να εκφράσω την άποψή μου, που συνήθως είναι κοινή με δεκάδες γνωστούς, επισκέπτες ή φίλους. Εφόσον όλοι αυτή δεν έχουν την δύναμη να εκφράζουν πράγματα δημόσια τα εκφράζω εγώ, όπως δηλαδή θα κάνω κι αυτήν την φορά. Τις άλλες φορές κυρίως προσπαθώ να ενημερώνω, 
τους αναγνώστες του blog μας, για σημαντικά θέματα, δικαιώματα και παροχές που τους αφορούν.

Ναι ξέρω ο τίτλος σας φαίνεται αστείος. Ίσως μερικοί διαβάσετε το θέμα πιστεύοντας πως ναι έγινε ένα θαύμα. Έγινε όμως; Κατά την γνώμη μου έγινε κάτι, αλλά δεν θα το έλεγε κάποιος ως θαύμα και θα σας εξηγήσω παρακάτω το σκεπτικό μου. 

Το Ελληνικό Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 4 ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Με το άρθρο αυτό καθιερώνεται η αρχή της ισότητας των ΑµεΑ έναντι του νόμου, όπως και η αρχή της ισότητας των δύο φύλων. Η συνταγματική αυτή κατοχύρωση της αρχής της ισότητας έναντι του νόμου αποτελεί το θεμέλιο λίθο του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ΑµεΑ και την αντιμετώπισή τους από το κράτος, ενώ η αρχή της ισότητας των δύο φύλων εξασφαλίζει ότι οι γυναίκες µε αναπηρία αποτελούν ισότιμα µέλη της κοινωνίας και προστατεύονται από το κράτος όπως και οι άνδρες µε αναπηρία.

Αυτή την αρχή της ισότητας έχουμε πετύχει εδώ και λίγο καιρό χωρίς να το καταλάβουμε. Ναι κύριοι και κυρίες και μικρά μου παιδιά, όλοι οι ΑμεΑ πλέον είναι ίσοι με τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας. Που το στηρίζω αυτό; Στο ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων ή παροχών (με μερικές μικρές εξαιρέσεις) καταργούνται, εξασθενούν ή δεν δίνονται καν προς τους τελικούς αποδέκτες. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να μην υπάρχουν πραγματικά δικαιώματα ή παροχές πλέον, σε αυτήν την χώρα που λέγεται Ελλάδα, όχι μόνο προς τους ΑμεΑ αλλά και προς όλους τους άλλους πολίτες της. Όταν λοιπόν όλοι οι πολίτες μιας χώρας έχουν τα ίδια δικαιώματα, έχουν και ως αποτέλεσμα τις ίδιες υποχρεώσεις, όπως αυτές απαιτούνται από τους εκάστοτε αρμόδιους να τις ζητούν. Άρα έχουμε πετύχει την πλήρη εξίσωσή των πολιτών αυτής της χώρας.

Πλέον, αν και το γνωρίζετε και από μόνοι σας και δεν χρειάζεται να σας το γράψω για να το μάθετε, δεν υπάρχουν τα αυτονόητα για όλους μας. Κι αυτό για την ακρίβεια δεν πρέπει να λέμε πως είναι άδικο. Πρέπει να λέμε πως είναι παράλογο, γιατί αυτό πραγματικά είναι. Σε μια σύγχρονη χώρα και σε σύγχρονη εποχή εμείς οι ΑμεΑ, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες, φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε για το αυτονόητο.

Δεκάδες προβλήματα που είναι και δύσκολο να τα θυμηθεί κανείς όλα και συγνώμη αν κάποιο θα ξεχάσω:

  • Τεράστια αναμονή και ταλαιπωρία στα ΚΕΠΑ με όλα τα συνεπακόλουθά της
  • Σωστότερη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ που την έχουν ανάγκη (συντάξεις, επιδόματα)
  • Το δικαίωμα στην εργασία και οι παροχές που θα έπρεπε να είχαμε σε αυτήν
  • Προβλήματα σε κάθε επίπεδο στην παιδεία και την εκπαίδευση και σε κάθε θέμα που την αφορά:
    • Δικαίωμα στην προσβασιμότητα
    • Εκπαιδευτικό προσωπικό
    • Εκπαιδευτικό υλικό
    • Μετακίνηση των μαθητών ή σπουδαστών
  • Η πλήρη προσβασιμότητα στις διάφορες υπηρεσίες αλλά και γενικότερα σε κάθε σημείο αυτής της χώρας
  • Παροχές υγείας υψηλότερου επιπέδου από τις ήδη υπάρχουσες
  • Ενίσχυση δικαιωμάτων και παροχών γενικού αντικειμένου από υπηρεσίες ή οργανισμούς
  • και άλλα πολλά που ίσως δεν μπορώ τώρα να σκεφτώ.... 
Αφού δεν τα έχουμε όλα αυτά αλλά δεν τα έχει και κανένας, τα καταφέραμε και είμαστε ίσοι. Και μην περιμένετε να κατηγορήσω έναν ή κάποιους μόνο για αυτό το φαινόμενο και για αυτήν την όλη κατάσταση. Όλοι φταίνε για ότι μας συμβαίνει. Κι αυτοί που κυβέρνησαν κι αυτοί που δεν κυβέρνησαν. Κι αυτοί που κυβερνούν κι αυτοί που δεν κυβερνούν. Κι αυτοί που τους ψήφισαν και που δεν τους ψήφισαν ή δεν ψήφισαν καθόλου (λες κι έτσι θα ήταν αμέτοχοι). Η ευθύνη για την κατάντια μιας χώρας είναι όλων και μηδενός εξαιρουμένου... Εύχομαι στο μέλλον να 'ρθουν και να δούμε καλύτερα πράγματα για εμάς και τους γύρω μας.

Το πιο πάνω κείμενο αν και έχει και πολιτικό περιεχόμενο, δεν έχει σκοπό να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, ένταση ή ενστάσεις. Το μόνο σκοπό που έχει είναι να αφυπνίσει όσους το διαβάσουν και να θυμίσει σε όλους τι πρέπει να διεκδικούμε και να μας παρέχετε, γιατί τις υποχρεώσεις μας, φροντίζουν να μας τις θυμίζουν οι άλλοι  - αν και νομίζω πως δεν τις ξεχνάμε. 

Νότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.