Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αναπροσαρμογή δημοτικών τελών για το 2014 – Αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ρεθύμνης - Παροχές για τους ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών του έτους 2014 ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης την π. Τρίτη. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αναπροσαρμογή των τελών, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανούσος Μανουσογιάννης και ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών» Γιώργος Βλαστός καταψήφισαν την πρόταση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία, σταθερά μένουν τα τέλη για τις λαϊκές αγορές, τα παράβολα για τους πολιτικούς γάμους, την ελεγχόμενη στάθμευση, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, το δικαίωμα βοσκής και τα τέλη για την άρδευση. Προτάθηκε αύξηση των τελών καθαριότητας στα ξενοδοχεία της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου, μια μικρή μείωση στη δημοτική ενότητα Λαππαίων και τα τιμολόγια της πόλης να μείνουν σταθερά. Οι κ. Βλαστός και Μανουσογιάννης αντέδρασαν σε αυτήν την πρόταση, καθώς υποστηρίζουν τη λογική ότι σε περιόδους κρίσης τα τέλη πρέπει να μένουν σταθερά ή να μειώνονται έτσι ώστε να μην πλήττονται οι οικίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Οικονομική Υπηρεσία στην εισήγησή της πρότεινε την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2014 ως εξής:

1) Σε όλες τις κατοικίες (εκτός της πόλης του Ρεθύμνου) των τοπικών κοινοτήτων του Καλλικρατικού δήμου Ρεθύμνης, να επιβληθεί ο ίδιος συντελεστής τέλους καθαριότητας και φωτισμού 1,07€.

2) Σε όλους τους χώρους επαγγελματικής χρήσης (εκτός της πόλης του Ρεθύμνου και εκτός των ξενοδοχείων) των τοπικών κοινοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Ρεθύμνης, να επιβληθεί ο ίδιος συντελεστής τέλους καθαριότητας και φωτισμού 2,00€. Να εξαιρεθούν τα χωριά κάτω των 300 κατοίκων που το επαγγελματικό τιμολόγιο να παραμείνει το ίδιο με το οικιακό τιμολόγιο.

3) Ειδικά για τις παραγωγικές μονάδες έκτασης άνω των 1.000 τμ, σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ρεθύμνης, να επιβληθεί συντελεστής τέλους φωτισμού και καθαριότητας 2,00€ στα 1.000 τμ και στα πλέον των 1000 τμ, συντελεστής τέλους 1,00€.

4) Την εξομοίωση του επαγγελματικού συντελεστή τέλους καθαριότητας και φωτισμού για τα ξενοδοχεία στις Δ.Ε. Ρεθύμνου και Αρκαδίου. Ως προς το συντελεστή τέλους για τα δωμάτια των ξενοδοχείων να ακολουθείται ο συντελεστής οικιακού όπως ορίζεται ανά Δημοτική Ενότητα.

5) Την εξομοίωση του συντελεστή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων σύμφωνα με το νόμιμο επιτρεπτό όριο.

Οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:
Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου

Τέλη Καθαριότητας – Φωτισμού

1. Οικίες, στεγασμένα κλειστά αυτόνομα γκαράζ μη επαγγελματικής χρήσης, αποθηκευτικοί και βοηθητικοί οικιακοί χώροι, κοινόχρηστα κλιμακοστάσια οικιακής χρήσης, κλπ 1,20€ το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο.

2. Καταστήματα, γραφεία και λοιποί επαγγελματικοί χώροι 4,28€ το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως. Ειδικά για τις παραγωγικές μονάδες έκτασης άνω των 1.000τμ, συντελεστής 2,00€ τα 1.000 τμ και τα πλέον των 1000 τμ με συντελεστή 1,00€.

3. Ν.Π.Δ.Δ, Τράπεζες, Ξενοδοχεία, Οργανισμοί, 5,32€ το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως.

4. Αποθήκες, ενιαία υπόγεια, ημιυπαίθριοι και ακάλυπτοι χώροι επαγγελματικής χρήσης 2,15€ το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως.

5. Για την κατηγορία ακινήτων που έχουν προκύψει από τον Ν.25/75 για πυλωτές, ημιυπαίθριους χώρους οικιακής χρήσεως 0,15 € το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως.

Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων

Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες ακινήτων ορίζεται ενιαίος συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων 0,32€ το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως. (Εξαιρούνται τα χωριά κάτω των 300 κατοίκων που το επαγγελματικό τιμολόγιο θα παραμείνει το ίδιο με το οικιακό τιμολόγιο). Ειδικά για τις παραγωγικές μονάδες έκτασης άνω των 1.000 τμ., συντελεστής 2,00€ τα 1.000 τμ και τα πλέον των 1000 τμ με συντελεστή 1,00€.


Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου

1. Για χώρους οικιακής χρήσης: 1,07€ το τ.μ., ετησίως.

2. Για χώρους επαγγελματικής χρήσης (Καταστήματα, Γραφεία, κοινόχρηστοι χώροι και λοιποί επαγγελματικοί χώροι): 2,00€ το τ.μ., ετησίως. Εξαιρούνται τα χωριά κάτω των 300 κατοίκων ( απογραφή 2011) που το επαγγελματικό τιμολόγιο θα παραμείνει το ίδιο με το οικιακό τιμολόγιο. Ειδικά για τις παραγωγικές μονάδες έκτασης άνω των 1.000 τμ., συντελεστής 2,00€ τα 1.000τμ και τα πλέον των 1000 τμ με συντελεστή 1,00€.

3. Για Ν.Π.Δ.Δ, Τράπεζες, Ξενοδοχεία, Οργανισμούς, 5,32€ το τ.μ., ετησίως.

4. Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες ακινήτων ορίζεται ενιαίος συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων 0,10 € το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως.


Δημοτική Ενότητα Ν. Φωκά

1. Για χώρους οικιακής χρήσης: 1,07€ το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως.

2. Για χώρους επαγγελματικής χρήσης: 2,00€ το τ.μ., ετησίως. Εξαιρούνται τα χωριά κάτω των 300 κατοίκων (απογραφή 2011) που το επαγγελματικό τιμολόγιο θα παραμείνει το ίδιο με το οικιακό τιμολόγιο. Ειδικά για τις παραγωγικές μονάδες έκτασης άνω των 1.000τμ., συντελεστής 2,00€ τα 1.000 τμ και τα πλέον των 1000 τμ με συντελεστή 1,00€.

3. Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες ακινήτων ορίζεται ενιαίος συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων 0,10€ το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως.


Δημοτική Ενότητα Λαππαίων

1. Για χώρους οικιακής χρήσης: 1,07€ το τετραγωνικό μέτρο, ετησίως.

2. Για χώρους επαγγελματικής χρήσης: 2,00€ το τ.μ. , ετησίως. Εξαιρούνται τα χωριά κάτω των 300 κατοίκων (απογραφή 2011) που το επαγγελματικό τιμολόγιο θα παραμείνει το ίδιο με το οικιακό τιμολόγιο. Ειδικά για τις παραγωγικές μονάδες έκτασης άνω των 1.000 τμ. συντελεστής 2,00€ τα 1.000 τμ και τα πλέον των 1000 τμ με συντελεστή 1,00€. Καθορισμός ενιαίου συντελεστή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για όλες τις κατηγορίες ακινήτων σε 0,084€ το τ.μ. ετησίως.

*Για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ρεθύμνης ισχύει μείωση των τελών καθαριότητας – φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτουμένων χώρων κατά 50% στα άτομα ΑΜΕΑ με αναπηρία 80% και άνω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.