Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ημέρα μνήμης από τους Πόντιους της «Ανατολής»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την 80η επέτειο από την ίδρυση του προσφυγικού χωριού, που πήρε το όνομα «Ανατολή» για να θυμίζει τον τόπο καταγωγής των κατοίκων του, γιορτάζουν από χθες Πόντιοι από την Ντούτζια, στην νέα τους πατρίδα, που βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι Πόντιοι της κοινότητας Ανατολής καθιέρωσαν συμβολικά να γιορτάζουν την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς η πορεία τους προς την Ελλάδα, ήταν μαρτυρική. Ξεσπιτώθηκαν από τα χωριά τους, έφτασαν στην Καισάρεια, τα Άδανα και τη Μερσίνα, βιώνοντας έναν Γολγοθά, που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1920 έως τον Δεκέμβριο του 1922.

Τις 3ημερες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, η δημοτική κοινότητα Ανατολής και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε αγιασμός μπροστά στο «Πρώτο Σχολείο» Ανατολής, το παλιό Δημαρχείο, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλία από τον καθηγητή Δημήτριο Ντούτση, αφιερωμένη στον δάσκαλο Γεώργιο Ζάγκλη.

Στις 8.30 το βράδυ η Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της κοινότητας. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα συγκροτήματα της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Αύριο, στις 10, θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Ανατολή και θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.