Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ευεργετική για τη νοητική λειτουργία η κατανάλωση δημητριακών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιδανική επιλογή για πρωινό γεύμα.

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος έχει συνδεθεί από πολλούς με τα δημητριακά πρωινού. Μάλιστα, συχνά εκφράζεται η άποψη ότι τα δημητριακά πρωινού μάς βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Ας δούμε, λοιπόν, λεπτομερώς την επίδραση των δημητριακών στη νοητική λειτουργία.

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος έχει πολλάκις συσχετιστεί με καλύτερη απόδοση, μνήμη και λιγότερα λάθη, ενώ η παράλειψή του φαίνεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα σε δοκιμασίες λεκτικής, αριθμητικής και οπτικής ικανότητας. Ο λόγος που το πρωινό επιδρά θετικά στην απόδοση του ατόμου είναι επειδή παρέχει ενέργεια στο σώμα, γλυκόζη συγκεκριμένα. Η γλυκόζη είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, την οποία όμως δεν μπορεί να αποθηκεύσει.

Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από πολλές ώρες νηστείας όπως συμβαίνει όσο κοιμόμαστε, να καταναλώνει κάποιος ένα αμυλούχο τρόφιμο. Ποιος είναι όμως ο ρόλος των δημητριακών πρωινού στη διέγερση της νοητικής λειτουργίας;

Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να προέρχονται είτε από επεξεργασμένα σιτηρά όπου έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, είτε ολικής αλέσεως, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερη σε απλά σάκχαρα. Και τα δύο είδη αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα και η κατανάλωσή τους τροφοδοτεί το αίμα με γλυκόζη.

Η γλυκόζη χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του νευρικού συστήματος για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που εξηγεί την επίδραση που έχει στην τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Επίσης, οι ερευνητές φαίνεται να αποδίδουν την επίδραση αυτή στην αύξηση της παραγωγής νευροδιαβιβαστών, μέσω του μονοπατιού μεταβολισμού της γλυκόζης.

Η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως στο πρωινό γεύμα είναι ευεργετική για τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση, σε άτομα όλων των ηλικιών και για έναν ακόμη λόγο. Η παρουσία φυτικών ινών επιτρέπει την σταδιακή και ομαλή παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο και όχι την απότομη. Η σταδιακή αυτή παροχή είναι και πιο αποτελεσματική. Πιθανόν να το έχετε ακούσει αυτό, για τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Δεν είναι όμως μόνο η επίδραση της γλυκόζης, αλλά και αυτή των μικροθρεπτικών συστατικών, που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γνωστές για την αναντικατάστατη δράση τους στο νευρικό σύστημα και στη νοητική απόδοση.

Ο σίδηρος και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα δημητριακά συμμετέχουν στην παραγωγή και τη λειτουργία νευροδιαβιβαστών, επηρεάζοντας τόσο τη διάθεση του ατόμου, όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Δώστε, λοιπόν, τροφή στον εγκέφαλό σας: Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα και συνδυάστε τα αγαπημένα σας δημητριακά πρωινού με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, ώστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.