Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία υπόλευκη, ελαφρά ξινή, πηχτή, με ελαφριά οσμή. Ονομάζεται βασιλικός γιατί εκκρίνεται από τους υπό-φαρυγγικούς και τους γναθικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών, μέσα στα βασιλικά κελιά.
Το χρώμα και η γεύση του βασιλικού πολτού είναι δείκτης της φρεσκότητας και της καταλληλότητας του.
Σε περίπτωση που εκτεθεί στο φως ή στον αέρα το χρώμα του μπορεί να γίνει ανοικτό κίτρινο ή σκούρο γκρι και αυτό αποτελεί ένδειξη οξείδωσης-τάγγισης.
Θρεπτικά συστατικά του βασιλικού πολτού:
Ο βασιλικός πολτός αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Η πρωτεΐνη του, παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς αναλογίες.
Τα σάκχαρα αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη που είναι παρόμοια με του αυτά του μελιού. Τα λιπίδια αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα σε ασυνήθιστη και σπάνια δομή με κυριότερο το υδροξυτρανσδεκενοικό οξύ που έχει αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.
Τις εκπληκτικές ιδιότητες του ο βασιλικός πολτός τις οφείλει στην αφθονία του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάτι που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, υστερεί όμως σε βιταμίνες C, A, D, E, Κ που ανιχνεύονται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα.
Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι : Κ, Ca, Na, Zn, Fe, Cu και Mn σε αξιόλογες ποσότητες. Επίσης, περιέχει μια σειρά ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών προβλημάτων που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα.
Διατήρηση και φύλαξη:
Ο βασιλικός πολτός είναι ευαίσθητος στον ήλιο και τον αέρα διότι μπορεί εύκολα να οξειδωθεί και να καταστραφούν τα πολύτιμα συστατικά του. Πρέπει να φυλάσσεται σε δοχεία σκούρου χρώματος μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη.
Διατηρείται στο ψυγείο για 6-12 μήνες και στην κατάψυξη για περίπου 2 χρόνια, πάντα σε καλά κλεισμένο δοχείο.
Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο βασιλικός πολτός διατηρεί τις ιδιότητες του για 20 μόνο ώρες! Εάν αναμιχθεί με το μέλι τις διατηρεί για περίπου ένα μήνα.
Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία υπόλευκη, ελαφρά ξινή, πηχτή, με ελαφριά οσμή. Ονομάζεται βασιλικός γιατί εκκρίνεται από τους υπό-φαρυγγικούς και τους γναθικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών, μέσα στα βασιλικά κελιά.
Το χρώμα και η γεύση του βασιλικού πολτού είναι δείκτης της φρεσκότητας και της καταλληλότητας του.
Σε περίπτωση που εκτεθεί στο φως ή στον αέρα το χρώμα του μπορεί να γίνει ανοικτό κίτρινο ή σκούρο γκρι και αυτό αποτελεί ένδειξη οξείδωσης-τάγγισης.
Θρεπτικά συστατικά του βασιλικού πολτού:
Ο βασιλικός πολτός αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Η πρωτεΐνη του, παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς αναλογίες.
Τα σάκχαρα αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη που είναι παρόμοια με του αυτά του μελιού. Τα λιπίδια αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα σε ασυνήθιστη και σπάνια δομή με κυριότερο το υδροξυτρανσδεκενοικό οξύ που έχει αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.
Τις εκπληκτικές ιδιότητες του ο βασιλικός πολτός τις οφείλει στην αφθονία του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάτι που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, υστερεί όμως σε βιταμίνες C, A, D, E, Κ που ανιχνεύονται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα.
Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι : Κ, Ca, Na, Zn, Fe, Cu και Mn σε αξιόλογες ποσότητες. Επίσης, περιέχει μια σειρά ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών προβλημάτων που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα.
Διατήρηση και φύλαξη:
Ο βασιλικός πολτός είναι ευαίσθητος στον ήλιο και τον αέρα διότι μπορεί εύκολα να οξειδωθεί και να καταστραφούν τα πολύτιμα συστατικά του. Πρέπει να φυλάσσεται σε δοχεία σκούρου χρώματος μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη.
Διατηρείται στο ψυγείο για 6-12 μήνες και στην κατάψυξη για περίπου 2 χρόνια, πάντα σε καλά κλεισμένο δοχείο.
Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο βασιλικός πολτός διατηρεί τις ιδιότητες του για 20 μόνο ώρες! Εάν αναμιχθεί με το μέλι τις διατηρεί για περίπου ένα μήνα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.