Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Όταν η κακή ψυχολογία δημιουργεί προβλήματα στο έντερο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που είναι γνωστό και με την ονομασία σπαστική κολίτιδα είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια κατά την οποία η ψυχολογική κατάσταση δεν επηρεάζει την πρόσληψη της τροφής αλλά την πεπτική διαδικασία. Πρόκειται για μια διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή καθώς δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα της ζωής του.

Γράφει η συμβουλευτική- εκπαιδευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Σε αυτό το σύνδρομο το έντερο συσπάται ακανόνιστα με αποτέλεσμα τη διαταραχή στην προώθηση των κοπράνων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι κοιλιακός πόνος, συνεχής ή με εξάρσεις και υφέσεις, δυσκλοιλιότητα ή διάροια και αίσθημα ατελούς κένωσης ή επιτακτικής αφόδευσης, ναυτία, δυσπεψία, ανορεξία, αίσθημα φουσκώματος.

Τα συμπτώματα όπως και η διάρκεια και η έντασή τους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο φαίνεται ότι η εκδήλωση του συνδρόμου δημιουργεί έντονη συναισθηματική ανησυχία που τροφοδοτεί το σύνδρομο. Παρόλα αυτά το σύνδρομο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και γενικά είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στην εμφάνισή του ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 15 και 45 ετών. Αντιμετωπίζετ;αι με ειδική διατροφική παρέμβαση με αποφυγή των τροφών στις οποίες ο κάθε ασθενής έχει ευαισθησία (κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία ) και με διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε υδατάνθρακες και μοιρασμένο σε μικρά γεύματα.

Καθώς όμως πρόκειται για ψυχοσωματική νόσο, η αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει και βοήθεια στο ψυχολογικό επίπεδο. Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση επικεντρώνεται στη διαχείρηση του άγχους η οποία επιτυγχάνεται ανάλογα με το θεωρητικό υπόβαθρο και την ψυχοθεραπευτική τχνική του κάθε επαγγελματία.Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.