Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01.08.2013

Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας η ΕΣΑμεΑ στηλιτεύει την διαχρονικά άδικη στάση της Πολιτείας και του υπουργείου ιδιαίτερα στα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και τους εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία.

Το υπουργείο αγνοεί πλήρως το ζήτημα των εύλογων προσαρμογών όπως αυτές καθορίζονται με το άρθρο 10 του ν. 3304/2005. Ως παράδειγμα αναφέρεται η ολιγωρία των υπηρεσιών του υπουργείου να προχωρήσουν σε βαθιές τομές όπως είναι η αναμόρφωση του αναχρονιστικού συστήματος μεταθέσεων, αποσπάσεων, μετακινήσεων (Π.Δ. 50/1996). Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με αναπηρία αγνοεί πλήρως τις πρόσθετες ανάγκες αυτών των οικογενειών και δεν έχει προχωρήσει στην ένταξη αυτών των εκπαιδευτικών στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους.

Προτάσεις:
- Να προβλεφθεί η εξαίρεση των εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με βαριά αναπηρία από τις ρυθμίσεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν 3848/2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού». Σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Στην περίπτωση δηλαδή της πρόσληψης των εκπαιδευτικών με αναπηρία σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εύλογη προσαρμογή η πρόσληψή τους σε σχολείο, το οποίο θα βρίσκεται πλησίον του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και των μονάδων παρακολούθησης της πάθησής τους.
- Να ισχύσουν και για εκπαιδευτικούς και ειδικό βοηθητικό προσωπικό που είναι γονείς οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν στην αποκλειστική φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν και για τους πολύτεκνους με αναπηρία - Να ενταχθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν τη φροντίδα ενός τουλάχιστον τέκνου με αναπηρία.
- Αναμόρφωση του Π.Δ. 50/1996 (άρθρο 13) που αποτελεί το βασικό θεσμικό πλαίσιο συστήματος μεταθέσεων αποσπάσεων μετακινήσεων εκπαιδευτικών για λόγους αναπηρίας.
- Να ενταχτούν στις περ. α και γ του Άρθρο 13 του ΠΔ. 50/1996 «Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης» όλες οι αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μόνιμες αναπηρίες και το ποσοστό αναπηρία τους προσδιορίζεται τουλάχιστον 50% από Α/Βάθμια και Β/Βάθμια Υγειονομική Επιτροπή, και όχι μόνο από ορισμένες αναπηρίες χρόνιες παθήσεις,
- Να μετατίθενται και να αποσπώνται στους τόπους των βιολογικών τους αναγκών
- Να προβλεφθεί μόνιμη επιτροπή επικαιροποίησης του Π.Δ. για τη συμπλήρωση νέων αναπηριών και παθήσεων, οι οποίες εμφανίζονται λόγω περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 138 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.