Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Στα ράφια τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου τα προϊόντα «περιορισμένης διατηρησιμότητας», ενώ προβλέπονται και ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες των κανόνων διάθεσης.

Το ζήτημα των τροφίμων «περιορισμένης διαθεσιμότητας» μελετούσε εδώ και καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης μετεξελίσσοντας τον Αγορανομικό Κώδικα με την ονομασία «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), προβλέποντας τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...». Συνεπώς, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται για διαφορετική κατηγορία προϊόντων από αυτά που αναγράφουν ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίστηκαν, τα τρόφιμα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα πως πρόκειται για προϊόντα περασμένης αυτής της κατηγορία και θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε ενημερωτικό έγγραφό του υπογραμμίζει ότι στα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» τρόφιμα υπάγονται αυτά που από τη νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα.

Δεν αφορά ληγμένα τρόφιμα, λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Η χθεσινή ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης δια του υφυπουργού Θανάση Σκορδά να επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει».

Επίσης, όπως προσθέτει «τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ».

Περιορισμοί

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

• Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

• Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

• Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

• Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

• Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

• Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

• Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Αυστηρός θα είναι ο πέλεκυς των αρμόδιων αρχών για τους παραβάτες, καθώς προβλέπονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

• Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.