Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αγωνία τέλος - Ανακοινώνονται οι βάσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται την τελευταία εβδομάδα οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» στους πίνακες των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι βάσεις θα ανακοινωθούν κυριολεκτικά την «τελευταία στιγμή», καθώς ταυτόχρονα στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής, αλλά και τις λίστες για τη μετάταξη περίπου 4.600 καθηγητών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι τελικές εκτιμήσεις για τις βάσεις

Γενική πτώση των βάσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και τα 1.000 μόρια, είναι η τελική εκτίμηση έμπειρων βαθμολογητών για τη φετινή πορεία των βαθμών εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σε αυτό συνηγορούν η κάθετη πτώση στον αριθμό των αριστούχων, η συγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες (12-17) και οι απογοητευτικές επιδόσεις σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα αρχαία ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και η φυσική θετικής και τεχνολογικής αναμένεται να συμπαρασύρουν σε πτώση μια σειρά σχολών, ακόμα και από αυτές που θεωρούνται υψηλόβαθμες.

Ενδεικτική της καταβύθισης των βάσεων είναι η εκτίμηση για πτώση ακόμα και της Ιατρικής Αθηνών κάτω από 19.000 μόρια. Πτωτική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δημοφιλείς σχολές, μεταξύ των οποίων αρκετές πολυτεχνικές, αλλά και φυσικομαθηματικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που τα προηγούμενα χρόνια διατηρούνταν ψηλά στον πίνακα των βάσεων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)

Σε ίδια επίπεδα με το 2012 με τάση ανοδική εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Μικρότερη αναμένεται να είναι η αύξηση των βάσεων σε δημοφιλείς σχολές του πεδίου όπως τα τμήματα νομικής, οι στρατιωτικές σχολές και τα τμήματα ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Στο 2ο πεδίο επειδή πολλοί είναι οι υποψήφιοι που απέτυχαν παταγωδώς στα Μαθηματικά, τη Φυσική Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ μικρότερη στις χαμηλόβαθμες και στα ΤΕΙ. Σε γενικές γραμμές η πτωτική πορεία εκτιμάται έως τα 1.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)

Όσον αφορά στις Ιατρικές η πτώση αναμένεται να είναι μικρή, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως το όριο των 19.000 μορίων για την Ιατρική Αθήνας.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)

Στο τέταρτο πεδίο ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο για τα ΑΕΙ αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)

Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις και στο 5ο πεδίο αφενός λόγω των κακών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι στο 2ο και στο 4ο πεδίο.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.