Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ανοίγει πόρτα εξόδου και για τους 50άρηδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ασφαλιστικές διατάξεις επιτρέπουν στους άνδρες ασφαλισμένους να βγουν στη σύνταξη από τα 52 έως τα 59, ανάλογα με το Ταμείο που ανήκουν.

Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να βγουν στη σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους. Ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο, η πόρτα εξόδου ανοίγει από τα 52 έως τα 59, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θεμελίωση του δικαιώματος να έγινε μέχρι το τέλος του 2012.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Δημόσιο πέντε ασφαλιστικές διατάξεις επιτρέπουν στους πενηντάρηδες να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άνδρες που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011- 2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.

Στο ΙΚΑ και στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες) σύνταξη πριν από τα 60 δικαιούνται όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης οι μισθωτοί του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 58 ή στα 59. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αρκεί να υπάρχουν 35 έτη ασφάλισης.

Σύνταξη πριν από τα 60 δικαιούνται και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο (για όσους απασχολούνται στους δήμους) και στο ΙΚΑ, εφόσον το δικαίωμα θεμελιώνεται μέχρι το τέλος του 2012. Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 προβλέπονται αυξημένα όρια ηλικίας για την έξοδο στη σύνταξη. Οι ρυθμίσεις είναι ενιαίες για Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 67 ετών, ενώ μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 62 (ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εργαζόμενους στα βαρέα). Εναλλακτικά καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 62 υπό τον όρο πως έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης (στα οποία υπολογίζονται έως και επτά πλασματικά χρόνια).

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.