Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ο Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκτενή συνομιλία για όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την UNESCO είχαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα στην έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με την κα Μπόκοβα, ανέφερε ότι «με την κα Μπόκοβα κάναμε ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδος με την UNESCO και είναι πάρα πολλά και σημαντικά.



Επιπλέον από τη δική μας πλευρά θέσαμε στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Και ζητήσαμε να ασκήσει η κα Μπόκοβα την πολύ μεγάλη προσωπική και θεσμική επιρροή που έχει, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο, για να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες λύσεις.

Τόνισε δε ότι «από την πλευρά της, υπήρξε αποδοχή. Αποδέχθηκε να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και συμφωνήσαμε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε στην πορεία…».

Ειδικότερα, συζητήθηκαν:

Η Σύμβαση του 1970 σχετικά με τη διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών.

Η Σύμβαση του 2003 για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Σύμβαση του 1972 για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Η Σύμβαση για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών, σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο της UNESCO στον παρόντα και στο μέλλοντα χρόνο, καθώς και ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, ενόψει των διαδικασιών του φθινοπώρου, που θα κρίνουν την επανεκλογή της.

Τέλος, η κα Μπόκοβα ενημερώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο για τον προγραμματισμό που γίνεται με την προοπτική της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO να επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.